| 2017. április. 5. | 3 perc olvasás

Csepreghy Nándor tette le a Modern városok program alapkövét Sopronban

Városunkba érkezett szerdán Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára - miniszterhelyettes, aki a Templom utcában helyezte el a Modern városok program soproni fejlesztéseinek alapkövét.

Magyarország Kormánya a Modern városok program meghirdetése után Sopronban kötött ezzel kapcsolatban elsőként megállapodást, ami a leghűségesebb városnak közel 60 milliárd forintos fejlesztési támogatást jelent. Ebből az összegből valósulhat meg többek közt a város történelmi belvárosának rekonstrukciója is, amely munkálatok már megkezdődtek. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a gazdaság szempontjából a főváros fejlesztése mellett kiemelten fontos az 1990 előtt méltatlan módon elfeledett vidéki Magyarország fejlesztése is. Szükség van arra, hogy minden megyében egy-két olyan központi város erősödjön meg, amely a térségnek munkalehetőséget és növekedési potenciált teremt, és ahol a XXI. századnak megfelelő szolgáltatásokat tudnak nyújtani.


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte, hogy a Modern városok program fejlesztései milyen fontosak valamint, hogy milyen sokat jelentenek a város számára, amelyek közül a lakosság számára talán leginkább kiemelkedik az M85-ös gyorsforgalmi út megvalósítása, de az mellett természetesen minden fejlesztés ami a projekthez kapcsolódik - ahogyan a belváros rekonstrukciója is - kiemelten fontos jelentőségű mérföldkő Sopron életében, hiszen például ebben a városrészben az 1970-es évek óta nem volt ilyen mértékű fejlesztés. A megújulás itt többek közt a vízi közművek és az útburkolatok cseréjét jelenti, de ezek mellett a terek és a szobrok díszkivilágítását is tartalmazza, amely projekt összességében közel 2 milliárd forintba kerül. A munkálatok már elkezdődtek és várhatóan 2018 szeptemberében fejeződnek majd be. 


fotó: Leczovics Zsolt

Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta, hogy a programnak köszönhetően a megvalósuló fejlesztések történelmi léptékűek a város számára, melyek közül a már folyamatban lévő történelmi belváros rekonstrukciója által ez a városrész is méltó formát kap.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Az alapkőletétel után Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a sajtó rendelkezésére állt, ahol újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az M85-ös építési ütemének módosításaival kapcsolatban az engedélyes tervek elkészültek, amely által még ebben az évben megindíthatják a közbeszerzési eljárást. Ebben a fejlesztési ciklusban az említett Csorna-Sopron-határ szakasz közötti mintegy 60 kilométeres szakasz elkészülhet, a költségvetési forrás ehhez rendelkezésre áll. 

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere szintén a sajtó által feltett kérdésre válaszolva elmondta a Modern városok program többi fejlesztésével kapcsolatban, hogy még ebben az évben elkezdődik a tervek szerint a fedett uszoda felújítása valamint a Múzeumnegyed kialakítása és előkészítik a Nemzeti Konferencia Központ és a Fertő tavi vízitelep fejlesztésének kivitelezését.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek