| 2021. december. 4. | 1 perc olvasás

Csírákkal a női egészségért

A természetes vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdag csírák finom, friss, éltető ételek. Egyes fajtáik fogyasztása a női problémák megelőzésére és kezelésére különösen ajánlott.

Csírát ehetünk önmagában vagy szendvicshez, de rátehetjük akár tésztára is, sőt még a levest is megszórhatjuk vele. A lényeg: hőkezelésnek ne vessük alá. A legjobb, ha minden főétkezést 20-30 gramm csírával egészítünk ki.

– A csírákkal kiegészített étrendnek számos előnye van: az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen enzimek és a rostok jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok – vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok – beépülését a szervezetbe és a méregtelenítést – tudtuk meg Prázmári Mihálytól, aki csírák és búzafű termesztésével foglalkozik hosszú évek óta. – A csírák vitamintartalma akár többszázszorosa lehet a kifejlett növényének. A bennük található anyagok némelyike – például a búzacsírában lévő szelén – máshonnan szinte pótolhatatlan.

Ezek az élő táplálékok szerves (organikus) sókat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A csírák gyulladásgátló, antibiotikus, antikarcinogén, lúgosító hatásúak, a bennük lévő telítetlen zsírsavak pedig segítik az érvédő koleszterin képződését.

– Női problémák esetén különösen a lucernacsíra rendszeres fogyasztása javasolt – folytatja Prázmári Mihály. – A benne található összetevők enyhítik a menopauza tüneteit, csillapítják az erős vérzést, szoptató anyáknál pedig tejserkentő hatással bírnak. Segítenek a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, főként, ha a csírát hidegen sajtolt mákolajjal fogyasztjuk. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően gátolja az öregedési folyamatokat.

A mungóbab-csíra egyes alkotóelemei semlegesítik a méreganyagokat, így a tisztító kúráknak, alacsony zsírtartalmának köszönhetően pedig a fogyókúráknak is fontos kiegészítője lehet. Magas folsav-tartalma miatt várandós kismamáknak különösen ajánlott.

Képek forrása: pixabay

Címkék: egészség

Legnépszerűbb cikkek