| 2020. június. 23. | 1 perc olvasás

Csodás kőfaragványokból nyílt új, állandó kiállítás a Tűztoronyban - KÉPEK

Hiánypótló új kiállítás várja a látogatók a Tűztoronyban. Az Időkapu című tárlaton olyan középkori és római kőfaragványokat rendeztek össze egy látványos installációba, melyeket idáig nem láthatott a közönség.

A járványhelyzetet követő újranyitásra új kiállítással is készült a Soproni Múzeum. A Tűztorony fogadóépületében berendezett tárlat címe az Időkapu, hisz az installáció kiindulópontja is egy kapu lesz. 

 - A Tűztorony korábbi, beszűkített kapuján keresztül léphet majd be a látogató a kiállításba. A kőkeret a torony 2011-es felújítása előtt volt látható, és úgy gondoltuk, hogy ezt is meg kell menteni és megmutatni vendégeinknek. Innen indulva a tárlat szeleteket mutat az érdeklődőknek Sopron történetéből kőfaragványokon, fotókon és látképeken keresztül. A torony mélyéből a körerkélyre érve végül a mai város képe tárul a látogató elé - részletezte a tárlatot Nemes András, a Soproni Múzeum művészettörténésze.


fotók: Griechisch Tamás

fotók: Griechisch Tamás

A tárlaton középkori és  római kori emlékek is helyet kaptak. A római szinten temetkezésekről szóló faragványokat állítottak ki: sírládákat, oltárköveket, ezek közül is azokat, amelyek az utolsó 15-20 évben kerültek elő, de a Borostyánkő út rekonstrukciója is megcsodálható.

A 2009-2010-es Fegyvertár utcában, illetve a Fő téren elvégzett ásatások során a Borostyánkő útnak számos burkoló köve került elő, akkor ezeket félretettük, most pedig, sikerült itt a kiállításon a korábban hiányzó burkolatot is rekonstruálni, így immár ez is látható – tette hozzá a művészettörténész.

A kiállítás hiánypótló, hiszen itt otthonra találtak a ritkán látható középkori kőfaragványok is. A tárlat a művészettörténész szerint a szép kövek dicséretéről szól. Az anyag látványos installálással és megvilágítással nyújt valódi élményt a látogatóknak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek