Csodás növényritkaságok nyílnak a Soproni Egyetem botanikus kertjében!

Közel 100 éve várja a látogatókat a soproni Botanikus Kert. Kora tavasztól sorra nyílnak a virágok, a hagymások, a cserjék és a fák virágzásnak indultak. Május végén is bőségesen tartogat különleges látnivalókat a Soproni Egyetem kertje.

A kert kapui a pandémia alatt is a nap minden órájában nyitva álltak az érdeklődők előtt. Nincs ez másként most sem, a megfelelő távolságok betartásával, kisebb csoportokban látogatható a park. A mai napig számos titkot rejteget a kert, mely a soproni polgárok és az ide látogatók felfedezésére vár.

- Itt minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes dolgot – emelte ki Kui Bíborka, a Soproni Egyetem Élő Növénygyűjtemény intézeti munkatársa. - A tavunk például önmagában is nagyon hangulatos hely, de most megkoronázza a jelenleg virágzó szibériai nőszirom is, illetve kezdenek kibontakozni a tündérrózsák is. Mindez élénk miliőt biztosít a látogató számára – fejtette ki.

A park változatos növényvilággal rendelkezik, ennek köszönhető, hogy bár május vége felé a cserjések zöme már elvirágzott, azért akad a kertben egy két különleges védett növény, mely most pompázik igazán. Ilyen a Tornai vérfű, mely az egész világon csak Magyarországon található meg, illetve a Nagy ezerjófű, mely számos tulajdonsága miatt különleges.

- Ez egyedüli lágyszárú a családjában, ugyanis a többi közeli rokona fás és cserjés – tudtuk meg Kui Bíborkától. - Ide tartoznak egyébként a citromok és a narancsok is, vagyis a citrusfélék rokona. A neve is utal arra, hogy sokrétű gyógynövény, egyebek láz és görcsök ellen, köszvény kezelésére alkalmazható. Viszont felelőtlen használat esetén káros is, tehát rossz hatással lehet a májra és a verése, illetve depressziót okozhat. Tehát csak orvosi ajánlásra szabad használni. A különlegességét leginkább az adja számunkra, hogy hazánkban egyedüli képviselője a rutaféléknek – hívta fel erre a figyelmet.

Sopron klímája kiegyensúlyozottnak mondható, enyhe telekkel és hűvösebb, csapadékos nyarakkal. Ezeknek az adottságoknak köszönhető, hogy 1922-ben itt hozták létre az országos jelentőségű természetvédelmi területet és központi törzsültetvényt.

Legnépszerűbb cikkek