Csodát tettek a plüssök

Az új év első napjaiban sem tétlenkedtek a Soproni Szociális Intézmény dolgozói, hanem gyűjtést szerveztek, méghozzá azért, hogy a Balfi úti Idősek Otthona demens osztályának lakói új „barátokkal” gazdagodjanak.

Nálad csak a helyet foglalja vagy éppen “porfogó”, másoknak viszont egy “új barát”! – állt a SOSZI felhívásában január elején, melyben mindenkit arra bíztattak, hogy ajánlja fel feleslegessé vált plüsseit az idősotthon számára. Az ötlet a Balfi úti Idősek Otthona szociális és terápiás csoportvezetőjének, Karaderné Kovács Gyöngyinek a fejéből pattant ki, miután az Országos Mentőszolgálat hasonló gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy minden mentőautóban legyen egy plüss.

 

De miért éppen a demens osztály lakóit választották ki dolgozóink?

Mert ezekkel a játékokkal javítani lehet a demenciában szenvedő ellátottak életminőségét. A figurákkal sokféle érzés felszabadítható a lakókban, például az emlékezés, öröm, ellazulás, vidámság és ezek mind pozitívan hatnak rájuk. Ha a demens beteg plüssállatot tarthat a karjaiban, simogathatja, kevésbé húzódik vissza a saját világába, nyugodtabban viselkedik, kommunikatívabb. Könnyebben lehet vele kapcsolatot teremteni. De ezek a játékok az összes érzéküket stimulálják, mint például a tapintást, de egymás között jó beszélgetésindító is lehet egy plüss.

- Melegséggel töltött el minket, mikor láttuk, hogy szinte egyként fogtak össze Sopron lakói. Kezdeményezésünk ugyanis nem várt sikereket ért el: pár nap alatt több száz plüssfigura érkezett az otthonba - olvasható a SOSZI weboldalán. - Csodálatos volt megtapasztalni, amikor az idősek kiválasztották maguknak a legszimpatikusabb plüssöt. Volt, aki megkönnyezte, de olyan is, aki megkérdezte, hogy biztosan választhat-e magának új „barátot”, mert nem akarták elhinni, hogy ez csak „szeretetbe kerül” - tették hozzá. 

A gyűjtésnek akkora sikere volt, hogy nemcsak a demens osztály, hanem a többi részleg is kapott a játékokból, egy részét pedig a Fogyatékos Gyermekek Otthonának ajándékozzák, hogy ott is örömet szerezhessenek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek