| 2021. szeptember. 5. | 2 perc olvasás

Csodazongora és emlékkiállítás a fertőrákosi barlangszínházban

A barlangszínházi szezon országos komolyzenei szenzációjaként hallhatták a nézők a Kékfrankos hangversenybérletben játszani a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergelyt az általa fejlesztett csodazongorán. A koncert előtt nyílt meg a Simándy 105 kiállítás, amely a legendás operaénekes, Simándy József életműve, születésnapja előtt tiszteleg.

A barlangszínházi szezon országos komolyzenei szenzációjaként hallhatták játszani a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergelyt az általa fejlesztett csodazongorán. Nemcsak a közönségnek tartogatott egyszeri és megismételhetetlen premiert ez a találkozás, hanem a Győri Filharmonikus Zenekarnak is, amelynek tagjai bár már 15 éve dolgoznak együtt a művésszel, még ők sem léptek fel vele úgy, hogy ez a futurisztikus, bámulatos külsővel rendelkező, 2,62 méter hosszú, 18 ezer alkatrészből álló, a világon egyedülálló magyar hangszer volt előttük a színpadon.


Fotó: Pluzsik Tamás

A világhírű zongoraművész Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adta elő. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálta. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indult, majd a második részben csendült fel Dvořák "Az újvilágból" című szimfóniája. A közönség pedig hallhatta a különleges Bogányi-zongorát, amelyet erre az alkalomra szállítottak a helyszínre.


Fotó: Pluzsik Tamás

Simándy József Kossuth-díjas érdemes művész születésének 105. évfordulója alkalmából az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően szombaton emlékkiállítás nyílt a Fertőrákosi Barlangszínház Dohnányi termében, melyet Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója nyitott meg.

Mint a megnyitón is elhangzott, Simándy nagyon szerette a fertőrákosi barlangszínházat, a hetvenes években több alkalommal is szerepelt itt, többek között Beethoven Fideliójával és Verdi Trubadúrjával.


Fotó: Pluzsik Tamás

Fotó: Pluzsik Tamás

Fotó: Pluzsik Tamás

A művészt gyönyörű orgánuma, színpadi játéka a háború utáni magyar operajátszás emblematikus alakjává emelte. A kiállítás nagyszámú fotó felhasználásával, személyes visszaemlékezések és korabeli kritikák segítségével igyekszik teljes képet adni Simándy életéről: a nehézségekkel teli gyermek- és ifjúkorról, az autószerelő-műhelyben eltöltött évekről, a zenei tanulmányokról, illetve a szegedi, majd a budapesti operaházban induló és kiteljesedő operaénekesi karrierjéről. Bemutatja repertoárját az olasz, német, francia és magyar operákban, illetve oratóriumokban. 


Fotó: Pluzsik Tamás

Fotó: Pluzsik Tamás

Fotó: Pluzsik Tamás

Legnépszerűbb cikkek