| 2 perc olvasás

CSOK Plusz - jelentős támogatás a gyermekeket vállaló párok otthonteremtéséhez

Barcza Attila a Hét témája című műsorunk vendége volt. Sopron és térsége országgyűlési képviselője a magyar kormány új otthonteremtési támogatásáról, a CSOK Pluszról és annak céljairól beszélt.

 - A legfontosabb cél, hogy minden vágyott gyermek meg tudjon születni! A jobboldali kormány mindig is a családok pártján állt, ma több mint harminc családpolitikai intézkedés van érvényben, amit a fiatalok igénybe vehetnek. Ilyen az 5 százalékos ÁFA építkezés esetén - ha generálkivitelezővel dolgoznak, akkor ez is elengedésré kerül -, családi adókedvezmény, a négygyermekes anyák SZJA-mentessége, babaváró kedvezmény, az első házasok kedvezménye – részletezte a képviselő.

A CSOK PLUSZ sajátosságait részletezve Barcza Attila elmondta: a gyakorlatból, visszajelzésekből és kérdésekből arra következtetett a kormány, hogy nagy igény van az ingatlanok felújítását, bővítését is támogató intézkedésre, ami lehetővé is vált. Most olyan konstrukció jött létre, ami megfelel a 2023/24-es áraknak.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban tekintheti meg.

 

 - 2010 előtt a családtámogatási rendszert a rossz kormányzás miatt kivezették, és most is ezt tennénk, hiszen alapvetően más politikát képviselnek, fontosabb nekik a gazdasági migránsok behozatalának segítése, ami számos veszélyt hordoz magában -reagált a képviselő az ellenzéki támadásokra.

A Falusi CSOK változásaira is kitért Barcza Attila, hiszen az 5000 fő alatti településeket érintő intézkedésben jelentősen nő a támogatás összege.

Az országgyűlési képviselő elmondta azt is, hogy a CSOK Plusz a gazdaságra is hatással van, hiszen a covid, a rossz szankciós politika okozta energiaválság miatt belassultak az építkezések, csökkentek az új lakásvásárlások, az intézkedés által viszont erősíteni lehet a kis- és középvállalkozói szektort.

Barcza Attila arra biztatott, hogy minél több soproni vegye igénybe a CSOK Pluszt.

 

A gyakorlati tudnivalókról a képviselő közösségi oldalán is posztolt:

 

Legnépszerűbb cikkek