| 2021. december. 3. | 2 perc olvasás

Csongor kiváló zenész és sportoló

12 éves létére Németh-Hajnal Csongor már a felnőttek között zenél, ráadásul egy megyei klarinétverseny országos döntőjébe is bejutott. A Széchenyi-gimnázium hetedikese mindemellett kosarazik és kiválóan tanul.

Csongi a zenéléshez még a Hunyadi János Evangélikus Iskola és Óvodában kapott kedvet, ahol 3–4. osztályban a tehetséggondozó és tehetségfejlesztő szakpedagógus, Halvax Julianna volt az osztályfőnöke. Juli nénihez járt furulyakaratéra, ahol a kezdő, a közép és a haladó szintet egy év alatt elvégezte. Ezután iratkozott be a zeneiskolába, ahol természetesen kedvenc osztályfőnöke hangszerét, a klarinétot választotta. Tavaly már versenyre is benevezett, amiért igazgatói dicséret volt a jutalma.

– Idén a XV. Országos Klarinétverseny győri válogatójából bekerültem az országos döntőbe – meséli. – A zeneiskolában Wagner Csabánál tanulok klarinétozni. Másfél éve vagyok tagja a Juventus Fúvószenekarnak, mindig nagyon várom a próbákat, mert imádok a felnőttekkel zenélni. A legközelebbi fellépésünk a hétvégi Adventi hangverseny lesz a Liszt-központban.

Még Juli néni idejében nyerte el Csongor a Matehetsz ösztöndíját is, amiből programozást tanult. A kisfiúnak a heti két szolfézs és egy klarinétóra mellett az ideje nagy részét ovis kora óta a kosárlabda tölti ki.

– A Soproni Sportiskola U14B csapatában játszom – folytatja. – Büszke vagyok rá, hogy a múlt szezonban csapatkapitányként én lettem a legjobb játékos az U12-es korosztályban. Heti öt edzésünk van, hétvégenként pedig tornákon és a Serdülő Regionális Bajnokságban veszünk részt. Az edzőim, Bali Ádám és Ákos szuperek, az pedig mindig jól esik, hogy a fárasztó nap végén átmozgathatom a tagjaimat és együtt lehetek a csapattársaimmal.

Idén kezdte meg Csongor a tanulmányait a Soproni Széchenyi István Gimnázium 7.B angol nyelvi osztályában. Nem bánta meg, hogy váltott, mert nagyon tetszik neki a suli, az összetartó osztályközösség, melynek tagjai közül négyen a Hunyadiban is az osztálytársai voltak. Az óraszám és a tanulnivaló sem vészes. Kedvenc tantárgyai a kémia és a fizika, de a többit is szereti. Összességében tehát elmondhatjuk: Csongi mindennel elégedett. Kevéske szabadidejében három testvérével, Gellérttel, Emíliával és a Violával játszik, és valódi kis ezermesterként segédkezik az apukájának.

Legnépszerűbb cikkek