| 2021. április. 26. | 1 perc olvasás

Csúcsot döntött az oltáspártiság Magyarországon

A magyarok 80 százaléka oltáspárti, és 70 százalékuk nem ért egyet a kínai vakcina betiltásával - ez derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült múlt heti felméréséből.

Minden eddiginél többen, ötből négy felnőtt magyar (80 százalék) mondta, hogy már beoltották, vagy tervezi, hogy beoltatja magát. Ezzel tavaly év vége óta, amióta a különféle vakcinák elérhetőek Magyarországon, lényegében megduplázódott az oltáspártiak, és harmadára csökkent az oltásellenesek aránya. Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy kormánynak ilyen gyorsan, ilyen széles egyetértést sikerül elérnie. Ráadásul a vakcinakonszenzus nem elvi kérdés, hanem személyes fáradozást is igénylő ügy.

Lehet, hogy az egyetértés és az oltáspártiság még ennél is gyorsabban kialakult volna, ha a baloldal egyes politikusai nem kérdőjelezték volna meg az oltások szervezettségét, az oltóanyagok hatékonyságát és a regisztráció szükségességét. A fundamentális kormányellenesség ezúttal nem volt eredményes. A magyarok 64 százaléka állította a kutatás során, hogy a kormány oltási tervével elégedett. Még a kormánykritikusok 37 százaléka is ezt mondta. A megkérdezettek 73 százaléka már a keleti oltóanyagok elleni félelemkeltésből sem kér, s egyetért azzal, hogy „bármilyen vakcina jobb, mint a (koronavírus) betegség” (22 százalék nem ért egyet).

Magyarországon folyamatosan nő az oltási hajlandóság, a regisztráltak száma már meghaladta a 4,4 milliót. A beoltottak száma meghaladta a 3 millió 600 ezret, közölük közel 1 millió 700 ezren a második adag vakcinát is megkapták. A magyar lakosság 37%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 21%-os átlaggal. A háziorvosokhoz 300 ezer adag Sinopharm vakcinát szállítanak ki és a kórházi oltópontokon is már zajlik a tömeges oltás. Azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontja, akár még ma is foglalhatnak interneten a kórházi oltópontokra. 

Az időpontfoglaló most kifejezetten a Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva. A regisztrált bármely, a számára megfelelő kórházi oltópontra tud időpontot foglalni hétfő, kedd és szerdai napokra. Az online időpontfoglaló rendszer itt érhető el. 

Borítókép; SopronMédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek