| 2016. március. 10. | 1 perc olvasás

Csúcstechnológia a kórházban

Már a megelőzés és a gyógyítás szolgálatába állították a Soproni Gyógyközpontban az új CT- és MR-készüléket. A csúcstechnológiát képviselő képalkotó diagnosztikai berendezések segítik a kóros elváltozások még gyorsabb és pontosabb kimutatását.

A közelmúltban egy uniós pályázatnak köszönhetően 85 hazai kórházban összesen 39 milliárd forintot fordíthattak a képalkotódiagnosztikai-eszközpark megújítására. Sopronban 700 millió forintból valósult meg a CT- és MR-berendezések cseréje.

– Az új CT-t tavaly év végén állították üzembe – tudtuk meg dr. Hoffer Krisztina megbízott osztályvezető főorvostól. A modern berendezés az eddiginél sokkal részletesebb térbeli felbontást tesz lehetővé, ami különösen fontos egyes vizsgálattípusoknál, például a szív koszorúereinek elemzése során. Az új készülék további előnye rendkívüli gyorsasága. Míg például egy teljes mellkas–has vizsgálat légzésvisszatartásban 25–30 másodpercig tartott, addig most 8–9 másodperc alatt elkészíthető ugyanez a felvétel. Fontos, hogy a korábbi műszerhez képest 25–30 százalékkal csökkent a betegeket érő sugárterhelés.

Kiváló minőségben indulhat újra a szív CT-felvételek készítése, és bővül az elvégezhető vizsgálatok köre is. Lehetővé vált a vesekő-analízis is, ezáltal a kő összetételének megfelelő terápia választható. Egy kiegészítő szoftver pedig az érfestéses vizsgálatok értékelését segíti, általa könnyebben mérhető a szűkület mértéke és a lerakódás összetétele.

A röntgen- és izotópdiagnosztikai osztály csúcskategóriás MR-készülékét is nemrég állították a betegellátás szolgálatába. Ez a műszer a korábbinál jobb képminőséget és stabilabb képrekonstrukciót eredményez, megkönnyíti a lágyrészelváltozások, tumorok megítélését. Az új készülékhez tartozó kiegészítő eszközök segítségével az emlő MR-vizsgálata alatti beavatkozások elvégzése (például mintavétel) is lehetővé vált.

A tervek szerint március közepétől újraindulnak a szív MR-vizsgálatok is a Soproni Gyógyközpontban, áprilistól pedig a teljes test MR-vizsgálatának elvégzésére is lehetőség nyílik. Ennek az onkológiában lesz jelentősége, mert lehetővé válik a daganatok és gyulladások kimutatása.

Legnépszerűbb cikkek