| 2023. január. 4. | 1 perc olvasás

Csütörtökön lejár a megmaradt tűzijátékok leadásának határideje

Csütörtökön lejár a szilveszterkor megmaradt tűzijátékok leadásának határideje. A tapasztalatok szerint nagyon kevesen visznek vissza hibás vagy fel nem használt tűzijátékot, pedig a hármas kategóriájú tűzijátékok birtoklása péntektől szabálysértésnek számít, ráadásul veszélyes is.

A tűzijátékok felhasználását szabályozó kormányrendelet értelmében a hibás vagy fel nem használt tűzijátékokat január elseje és 5-e között vissza kell vinni a kereskedőnek, aki köteles ezeket visszavenni. Péntektől szabálysértésnek számít a 3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása.

Leskovics Éva pirotechnikus az M1-nek azt mondta, csak elvétve fordul elő, hogy visszaviszik a megmaradt tűzijátékot.

„Alapvetően ez nagyon ritka, úgy, hogy árulunk akár 30 helyen is, tehát több ezer vásárlóról beszélünk, nekünk éves szinten összesen 3-4 visszaszállításunk szokott lenni” – mondta Leskovics Éva.

A lejárt szavatosságú, sérült tűzijátékok a petárdákhoz hasonlóan, fokozottan balesetveszélyesek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Tűzszerész Szolgálatának parancsnoka szerint a szakszerűtlen tárolás alatt megváltozhat az eszközök kémiai összetétele, ami kiszámíthatatlan reakciókat okozhat.

„Ha ez a termék átnedvesedik és utána megint kiszárad, akkor a reakcióideje jelentősen megváltozik, illetve hogyha lakástűz vagy bármilyen más ok miatt ezek a termékek működésbe lépnek, akkor nagyon súlyos veszélyt jelentenek azokra, akik a közvetlen környezetükben tartózkodnak, gondolok itt különböző csonkolásos vagy égési sérülésekre” – mondta Huszák András, az ORFK főosztályvezetője.

Legnépszerűbb cikkek