| 2019. november. 2. | 2 perc olvasás

Cukorcsigák a vízben

Élvezettel úszkálnak szombatonként a vízben a soproni Cukorcsiga Alapítvány kis gondozottjai. A Cukorcsiga Alapítvány 5 esztendővel ezelőtt azért jött létre, hogy a soproni diabeteses gyerekek és szüleik számára nem kórházi körülmények közötti találkozási lehetőségeket nyújtson, ennek része a szeptemberbe indult úszás oktatás.

A szervezet 5 esztendővel ezelőtt azért jött létre, hogy a soproni és a környéken élő diabeteses gyerekek és szüleik számára nem kórházi körülmények közötti találkozási lehetőségeket nyújtson. Ennek keretében az elmúlt években sok-sok közös, élménydús programon vehettek részt az érintettek, ennek része a szeptemberben Hegykőn indult úszásoktatás. A gyerekek szombatonként szállnak a vízbe, szüleik a partról figyelik a kisebbeket és nagyobbakat.

Alex és édesanyja
Alex és édesanyja
Fotó: Griechisch Tamás

- Elképzelésem szerint ez a három hónapos oktatás minta programmá válhat, hiszen hasonló még nem indult az országban – meséli dr. Gelencsér Éva gyermek diabetológus, az alapítvány vezetője. – Régiónkban szép hagyomány, hogy a nagycsoportos óvodásokat és a kisiskolásokat uszodába viszik. Ám nem egyszerű a helyzet a diabeteses gyerekeknél, akiket érthető módon a szülők különösen féltenek. Ezért találtam ki ezt a vízi érzékenyítést, ahol a cukorbeteg, elsősorban óvodás korú gyerekek diabetesben nem érintett társaikkal együtt tanulhatnak úszni. A gyerekek mint mindig, a vízben is speciális biológiai szenzort viselnek, amely folyamatosan mutatja az aktuális vércukorszintjüket.

Gebhardtné László Bernadett három éves kisfiáról, az örökmozgó, életvidám Alexről néhány hónapja állapították meg, hogy cukorbeteg. Mint meséli: előtte rendszeresen jártak közösen uszodába, ám amikor kiderült a diabetes, abbahagyták, mert félt, hogy milyen hatást tesz majd Alexre a vízben való mozgás. Most örömmel meséli, hogy milyen jó, hogy orvosi felügyelet mellett újra élvezheti kisfia az úszást, ráadásul kifejezetten jók az értékei a vízben. Bruckner Mónika Bencével érkezett az úszásra. Róla két évesen derült ki, hogy cukorbeteg. Mint meséli: eleinte sokkolta a családot a hír, ám megtanultak együtt élni a betegséggel, ehhez rengeteg segítséget kaptak dr. Gelencsér Évától és a gyógyközpont dietetikus nővéreitől. Számukra igazi védőhálót nyújt a Cukorcsiga Alapítvány, amelynek köszönhetően az érintett szülők rendszeresen találkozhatnak egymással.

A gyerekeket Zsuppán Eszter úszás oktató vezeti be a vízi világba. Mivel cukorbeteg gyermekekkel még nem foglalkozott, így alaposan felkészült a három hónapos kurzusra. Bár csoportban, de mindenkivel egyénre szabottan foglalkozik, bízik abban, hogy november végére már ügyesen úsznak kis tanítványai.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek