| 2020. szeptember. 21. | 1 perc olvasás

Czupy Bálint nemzetgyűlési képviselő tiszteletére emléktáblát helyeztek el Völcsejen

Czupy Bálint nemzetgyűlési képviselő és a Szabad Európa Rádió "Bálint gazdája” születésének 120. évfordulója alkalmából emléktáblát helyezett el az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola az egykori kisgazda szülőfalujában, Völcsejen.

Az emléktáblát Czupy Bálint egykori családi házánál avatták fel vasárnap, ahol köszöntőt mond Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője. A család nevében özvegy Czupy Józsefné mondott megemlékező beszédet, majd a népfőiskola alapítója, Szalai Viktor osztotta meg gondolatait. Az emléktáblát Gyürü Ferenc plébános áldotta meg. Az eseményen Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja bemutatta a Czupy Bálint emlékalbumot.

Czupy Bálint 1900. szeptember 20-án született Völcsejen. Huszonkét évesen lépett be a Nagyatádi István-féle kisgazdapártba, majd a harmincas években a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete egyik szervezője lett Sopron vármegyében. Tagja volt az Egyházközségi Munkásszakosztályoknak is, majd a helyi Hangya szövetkezet ügyvezetője lett. 1941-től a Magyar Parasztszövetság megyei ügyvezetője lett, majd behívták katonának.

A németek kiűzése után szerepet vállalt a Kereszténydemokrata Néppárt megszervezésében. 1945-ben beválasztották a párt országos vezetőségébe, majd több társával együtt átléptek a Független Kisgazdapártba. Két évvel később emigrációba kényszerült, majd megfosztották magyar állampolgárságától.

1951-ben az NSZK-ba telepedett le, attól az évtől kezdve a müncheni Szabad Európa Rádió falusi adásainak a szerkesztőjeként dolgozott, Bálint gazda néven önálló rovatot vezetett. Részt vett az emigrációs mozgalmakban, 1948-tól a Magyar Keresztény Népmozgalom végrehajtó bizottsága, majd a Közép-európai Kereszténydemokrata Unió tagja volt. Az 1956-os magyarországi felkelés alatt rövid időre visszatért Magyarországra, ahol két társával Mindszenty József hercegprímás is fogadta. Münchenben halt meg 1975. április 17-én.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek