| 2023. december. 5. | 1 perc olvasás

December 5-e az önkéntesség nemzetközi napja

Az önkéntesek sokrétű szerepvállalása és megértő jelenléte az egészségügyi intézményekben – így a Soproni Gyógyközpontban – is hatalmas segítséget jelent. Odaadó szolgálatuk különleges érzelmi többlettel bír, támogatja az egészségügyi dolgozók munkáját, növeli a kórházi ellátás színvonalát.

Az önkéntesség mind az idősek, mind a fiatalok körében egyre népszerűbb, a teljes felnőtt magyar lakosságból mintegy 3,6 millióan végeztek már a társadalom javát szolgáló, valamilyen ellenszolgáltatás nélküli tevékenységet. 

A kórházi önkéntesek a Soproni Gyógyközpontban is sokfajta tevékenységet végeznek. Jelen vannak a kórtermekben, segítenek a szaktudást nem igénylő ápolási feladatokban, részt vesznek a betegek étkeztetésében, mozgatásában, vizsgálatokra kísérésében. Ha szükséges, beszélgetnek, mesét olvasnak, lelki segítséget nyújtanak.

A Soproni Gyógyközpont nagy figyelmet fordít arra, hogy a felnövekvő generáció is megtapasztalhassa a segítségnyújtás felemelő érzését. 2016 óta intézményünk is lehetőséget biztosít az 50 óra közösségi szolgálat teljesítésére. Kórházunk nyitott a „72 óra kompromisszum nélkül” mozgalom aktivistái felé is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat legkisebb önkéntesei pedig évről évre anyák napi műsorral örvendeztetik meg a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon életet adó édesanyákat.

A december 5-i önkéntesség nemzetközi napja egybeesik az év egyik legszebb és legmeghittebb időszakával, az adventi ünnepi időszakkal. Ilyenkor az önzetlen segítségnyújtás, az elesettek felé irányuló figyelem még inkább felértékelődik. Az ünnepi alkalom pedig lehetőséget teremt a hála kifejezésére.

Az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából intézményünk is köszönti önkénteseit, köszönjük elhivatottságukat, példaértékű önzetlenségüket, értékes tevékenységüket!

 

Borítókép forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek