| 2020. november. 23. | 2 perc olvasás

December 5-én kezdődik a tömeges tesztelés Ausztriában

Elkészültek a koronavírus tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek.

December 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap, tehát a második lezárás tervezett végén, minden tanárt és óvodavezetőt (kb. 200 ezer ember) le kell tesztelni: 

  • Az első tesztek feldolgozása az oktató és felügyelő személyzet számára országosan mintegy 100 tesztállomáson történik.
  • A tesztek idejéről és sorrendjéről történő tájékoztatást az Oktatási Minisztérium koordinálja az állami oktatási osztályokon és a kerületi iskolák hatóságain keresztül. Ebben a tesztsorozatban mintegy 200 ezer ember vesz részt Ausztriában.
  • Ezt követően december 7-én és 8-án letesztelik mind a 40 ezer rendőrt is az országban. Ezeknek a teszteknek a megszervezését az állami rendőrkapitányság végzi.

Teszt a nagyközönség számára karácsony előtt:

  • Röviddel karácsony előtt a tesztek széles sorozatát tervezik a teljes lakosság számára. A részvétel önkéntes, ahogy azt a szövetségi kormány tájékoztatójában is szerepel.
  • Ezt megelőzően a kiválasztott, magas előfordulási értékű közösségek populációján is teszteket végeznek, szintén december első hetében. A közösségeket és a pontos tesztnapokat a héten határozzák meg.
  • Az új év elején országszerte tervezik a tömegtesztek második sorozatát a kormány szerint. Azt, hogy mely korcsoportokat kell tesztelni, még nem sikerült teljesen tisztázni. Az eddigiek szerint tíz éves kortól kezdődően végeznék el ezeket.

A fegyveres erők átveszik a logisztikát:

  • A tömeges tesztek központi feldolgozása és ellenőrzése a fegyveres erők és az Egészségügyi Minisztérium feladata. A védelmi osztály már intenzíven foglalkozik a tesztek logisztikai és szervezési feldolgozásának előkészítő munkájával.
  • A logisztika és a szervezés mellett a katonaság mentőszemélyzetét is felkérik a vizsgálatok elvégzésére. Összesen a fegyveres erők több ezer katonával támogatják a tömeges tesztek végrehajtását. Emellett az egészségügyi hatóságok, a kékfény-szervezetek, a tűzoltók és az önkéntesek is szolgálatot teljesítenek.

A részvétel önkéntes, de „néhány perc teszt megakadályozhatja, hogy az egész ország néhány hétre bezárkózzon" – mondta Sebastian Kurz kancellár. „Ezért kérjük már a teljes lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet és vegyen részt benne. Ezek a tömeges tesztek nagyszerű lehetőséget nyújtanak Ausztriának, hogy az ország visszatérjen az oltás előtti normális kerékvágásba. “

„A tömeges tesztekkel új fejezetet nyitunk a járvány elleni küzdelemben, és szeretnénk lehetővé tenni az emberek számára, hogy karácsonyi ünnepséget tartsanak családjukkal. Ez a projekt sok logisztikai erőfeszítést igényel, de óriási előnyökkel jár. Gyorsan megtalálhatjuk a fertőzöttek nagy számát, és megszakíthatjuk a fertőzés láncait. A tömeges tesztek korábban nem voltak lehetségesek, de ma már a lezárások alternatívái. "- mondta Kurz.

Anschober: Nincs hamis biztonságérzet

  • A kormány szerint a szövetségi tartományokkal, az önkormányzatokkal, a szociális partnerekkel, az orvosi szövetséggel és a tudományos munkatársakkal egyeztetve tervezett tömegtesztek célja az aktív fertőzések leltározása, az aktív fertőzéses esetek lokalizálása és ezáltal a fertőzés láncainak megszakítása. A logisztikai struktúrának meg kell adnia a rendszeres tesztek alapját.

Az intenzív tesztek, szűrések és tömegtesztek hatékony eszközök lehetnek a járványok elleni küzdelemben, de kulcsfontosságú, hogy a tesztek ne hamis biztonságérzetet teremtsenek, "hogy nem helyettesíti, hanem a távolság, a száj-orr védelme és a higiénia előírások mellett egy kiegészítő intézkedés„ – tette hozzá Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

Borítókép: ORF 

Legnépszerűbb cikkek