| 2020. november. 10. | 2 perc olvasás

Defibrillátort adományozott a Rotary Club Sopron Harkának

Több mint 700 ezer forint értékű életmentő berendezéssel gazdagodott Harka. A Rotary Club Sopron adományával a sajnálatosan gyakori hirtelen szívhalál megelőzéséért kíván tenni.

A készüléket még a Rotary Club Sopron előző évi elnöksége kezdeményezésére szerezték be és ajánlották fel a településnek. A club 2019/2020-as rendezvényeinek bevételéből négy berendezést vásároltak; ezek közül az első kapott helyet Harkán. A defibrillátorok a Soproni Borvidék településeire kerülnek, hiszen az előző évi vezetőség a „Borkultúrával az egészségért” mottót tűzte zászlójára.

Az eszközt kedden reggel vette át Duschanek Péter polgármester és Németh Róbert alpolgármester, Molnár Tibor korábbi elnöktől és Göde József korábbi titkártól.

- A gép használatához nem szükséges szakképzett egészségügyi dolgozó, 100 százalékos biztonsággal laikus is kezelheti; ha felismer egy keringésmegállást, megfelelő sebességgel el kell kezdenie a mellkaskompressziót az embertársán, majd minél előbb felhelyezni ezt a készüléket, párhuzamosan a mentőszolgálat riasztásával. A berendezés mindent "mond", hanggal adja meg az instrukciókat - emelte ki Göde József, a jótékony szervezet korábbi titkára.


Fotó:Fodor Regina
Göde József korábbi titkár
Göde József korábbi titkár
Fotó:Fodor Regina

- Pár hónappal ezelőtt a Magyar Falu Programnak köszönhetően a háziorvosi rendelő számára vásároltunk egy defibrillátort, most pedig a Rotary Club Sopron felajánlásánból érkezett egy másik automata eszköz a településünkre, melyet a községháza falába építettünk be, így bárki számára elérhető. A pandémiás helyzet lecsendesedésével egy kiegészítő képzés is megvalósul majd a használathoz - hangsúlyozta Duschanek Péter, Harka polgármestere, majd hozzátette: kamerával és riasztóval, valamint törhető kulcsszéffel is ellátják a berendezést, a tároláshoz szükséges dobozt pedig a helyi HOFEM Fémszerkezeti vállalkozás ajánlotta fel.


Fotó:Fodor Regina
Duschanek Péter polgármester elhelyezi az életmentő berendezést.
Duschanek Péter polgármester elhelyezi az életmentő berendezést.
Fotó:Fodor Regina

Legnépszerűbb cikkek