| 2021. október. 18. | 1 perc olvasás

Defibrillátort adományozott a Rotary Club Sopron Nagycenknek

Félautomata defibrillátort adományozott Nagycenk önkormányzatának a Rotary Club Sopron. A készüléket az újraélesztés világnapja alkalmából adták át, hogy felhívják a figyelmet az alapszintű életmentési készségek fontosságára.

Egy 700 ezer forint értékű félautomata defibrillátorral, gazdagodott Nagycenk. A készülék hivatalos átadóján Göde József, a Rotary Club Sopron elnöke, mentőtiszt elmondta: a szervezet már adott át hasonló gépet, és a jövőben még két készülékkel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogyha életmentésre van szükség, kéznél legyen a segítség.

- A gép használatához nem szükséges szakképzett egészségügyi dolgozó, 100 százalékos biztonsággal laikus is kezelheti; ha felismer egy keringésmegállást, megfelelő sebességgel el kell kezdenie a mellkaskompressziót az embertársán, majd minél előbb felhelyezni ezt a készüléket, párhuzamosan a mentőszolgálat riasztásával. A sikeres újraélesztéshez elengedhetetlen az alapszintű újraélesztési készségek elsajátítása. Az egészségkárosodás elkerülése érdekében fontos, hogy minél előbb cselekedjünk – hangsúlyozta a Rotary Club Sopron. 

Nagycenken örömmel fogadták a felajánlást, és arra törekednek, hogy a leghasznosabb helyet találják meg a készüléknek.

- A Rotary Club Sopron felajánlásának köszönhetően egy defibrillátorral gazdagodott a település. Az eszköz használatához egy kiegészítő képzést is szeretnénk indítani – mondta Csorba János, polgármester. 

- Magyarországon a szív és érrendszeri megbetegedések tekintetében is az élen jár, a szívinfarktus pedig a vezető halálokok között szerepel. A jövőben több előadást is szervezünk annak érdekében, hogy a lakosság megfelelően tudja használni ezt az életmentő berendezést – emelte ki Dr. Koloszár Gábor, háziorvos. 

A defibrillátor a laikusok számára is egyértelmű, részletes utasításokat ad hanggal, magyar nyelven.

Legnépszerűbb cikkek