| 2021. március. 20. | 3 perc olvasás

Dékány Mihály, a hírneves bonbonkirály

Tudtad, hogy egy ceglédi bohókás cukrászmester lett Amerika bonbonkirálya, aki az orosz cári család házi cukrásza is volt?

Kérszigeti Dékány Mihály néven született Cegléden 1870-ben, emlékét márványtábla őrzi a városban. 
Kiskorától a cukrászmesterség érdekelte, így a nagynevű csokoládékészítő mester, Gerbeaud Emil manufaktúrájánál kitanulta a mesterséget, majd úgy döntött, külföldön próbál szerencsét.
Dolgozott Németországban, Svájcban, Monte-Carlóban, Kijevben, majd Moszkvában is, ahol a különleges ízesítésű bonbonjai miatt a cári család alkalmazta.


http://valasz.hu/
A Vörösmarty téren, Gerbeaud Emilnél (a szemközti házban) tanulta ki a cukrászmesterséget
A Vörösmarty téren, Gerbeaud Emilnél (a szemközti házban) tanulta ki a cukrászmesterséget
Foto: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György felvétele

Mivel Oroszország Magyarország ellen harcolt az I. világháborúban, Dékány hamarjában egy szibériai munkatáborban találta magát. Éveken át ott sínylődött borzalmas körülmények között.
II. Miklóst és a családját közben kivégezték a bolsevikok, a háború végén pedig Dékány hazamehetett. 1918 végén érkezett meg elgyötörten, itthon aztán munkába állt, de hamarosan megint gondolt egy merészet, és meg sem állt New Yorkig. 1923-ban a magyar újságok is megírták, hogy a rangos amerikai cukrászversenyen őt választották meg a bonbonkirálynak, ezt a megtisztelő címet pedig később még kétszer elnyerte.
Dékány híres lett, saját cukorkagyárat nyitott, ám a pénzzel sosem tudott bánni.
1931 augusztusában a bonbonkirály megjelent Budapesten, hogy feleségül kérje Küry Klára operettprimadonnát.

Az operettprimadonna Küry Klára kezét kérte meg Dékány Mihály
Az operettprimadonna Küry Klára kezét kérte meg Dékány Mihály
Foto: Fortepan/GGAABBOO

A 61 éves cukrász torzonborz hajjal érkezett, az elegáns ruhájához pedig egyedi kiegészítőket alkalmazott. A szivarzsebében női aktokat ábrázoló selyem zsebkendő díszelgett, a nyakkendőjén pedig egy fürdőruhás hölgy szerepelt, amerikai lobogóval a kezében. A megérkezése után az első útja Küry Klára Mester utcai lakásához vezetett. A virágcsokor mellett természetesen bonbonos dobozkák is voltak nála. Az újságírók is hamar összesereglettek a „lánykérésre”, Küry ugyanis szintén hatvan év felett járt már.
A visszavonult operettprimadonna hajlott az igenre, és megkérdezte Dékányt, hogy de miből fognak megélni New Yorkban? „Hazautazom, beszélek a buffalói csokoládégyáros barátommal, és nyitunk egy gyárat” – mondta Dékány.
Napok alatt kiderült, hogy a hobó cukrász nem is olyan jó parti, mint ahogy előadja.

A Pesten felfogadott titkára robbantotta ki a botrányt, ugyanis egy fillért sem kapott Dékánytól, csak egy beválthatatlan, 90 pengőről szóló váltót, miközben több pénzről állapodtak meg. A titkár aztán telekürtölte a várost azzal, hogy a nagy bonbonkirálynak valószínűleg nincs is pénze. Dékány Mihály ezek után visszautazott New Yorkba, de Küry Klára nélkül, mert a színésznő is elbizonytalanodott. Később a cukrász azt mondta, valóban nem volt sok pénze, mert egy tönkrement amerikai bankban ragadt a vagyona.

A különc bonbonkirály, aki a cári udvarnak készített édességet, New Yorkban pedig cukorkagyára volt, 66 éves korában hunyt el, 1936 óta az égi csokoládégyárban készíti páratlan ízű exkluzív bonbonjait.

Egy kép 1929-ből, New Yorkról. Itt lett sztár a magyar bonbonkirály.
Egy kép 1929-ből, New Yorkról. Itt lett sztár a magyar bonbonkirály.
Fotó: Fortepan/Aszódi Zoltán

Forrás: https://www.ujsagmuzeum.hu/

Borítókép forrása: https://wallhere.com/

Legnépszerűbb cikkek