Demkó Attila: a szankciók többet ártanak Európának

Az orosz-ukrán háborús válsággal kapcsolatban tartott előadást a Liszt Központban Demkó Attila. A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni szankciók többet ártanak Európának, mint az oroszoknak. Az előadást megelőzően Demkó Attila vendége volt Mozaik című műsorunknak.

Február óta zajlik az orosz-ukrán háború, amelynek bizonyos hatásait nemcsak a két érintett ország lakossága, hanem Európa bármely pontján élő emberek is megéreztek már. Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője elmondta: a következő hetekben kevés az esély a tárgyalásokra, békekötésre. – Ha megnézzük a jelen helyzetet, azt látjuk, hogy az oroszok Donbaszra koncentrálnak, ahol egy átkaroló hadműveletet próbálnak már hetek óta véghezvinni, de van egy jelentős ukrán ellenállás. Katonai döntés addig nem lesz, amíg egyik fél sem érzi úgy, hogy vereségre állna, ezért a tárgyalások sem valószínűek. Lassan négy hónapja tart a háború, én azt látom, az oroszok már jóval kevesebbel beérik, Ukrajna részéről viszont nincsen tárgyalási hajlandóság, mert nekik kellene feladniuk a saját területükből. Ez persze érthető, de eközben Ukrajna hihetetlen mértékben pusztul a háború miatt – részletezte a szakértő. 

Szóba kerültek a tervezett és a már bevezetett brüsszeli szankciók is. Demkó Attila kitért arra, hogy az európai vezetés úgy gondolja, Oroszország függ az európai piactól. – Ez nem igaz. Oroszországnak is nyilván fáj a kiesett pénz, amiért nem veszünk olajat vagy gázt, de Európának sokkal jobban fáj, hogy most 2 euró a benzin. A gáz még nagyobb problémát okoz, mert csővezetékeket nem lehet pótolni. Ez ahhoz vezethet hogy leáll a német ipar, leáll a francia ipar, bizonyos országokban nem lesz elég fűtés, ha ez így folytatódik – mondta el. 
- Az eddigi szankciók közül voltak olyanok amelyek teljesen logikusak. Oroszország agresszor, szankcionálni kell. A technológiai szankciók jók, a személyek elleni szankciók jók, de az olyan lépések, amelyek többet ártanak Európának, mint Oroszországnak, az voltaképpen az agresszort segíti – tette hozzá.


 

 

Legnépszerűbb cikkek