| 2022. október. 13. | 1 perc olvasás

Derűvel és vidámsággal folytatódott az idősek világnapjáról való megemlékezés

Délután színes kulturális programmal folytatódott az idősek világnapja és a szív világnapja előtti tisztelgés. Az Idősek Európai Háza Alapítvány és a Soproni Szociális Intézmény egésznapos rendezvényét ingyenes piknik ebéd, gyalogtúra, szűrővizsgálatok és kulturális fesztivál is színesítette.

A GYIK Rendezvényházban folytatódott a tartalmas nap, amelyre több százan érkeztek. Nemcsak soproniak, hanem Budapestről és a környékbeli településekről is jöttek vendégek. A rendezvényen részt vett Péli Nikoletta, a Soproni Szociális Intézmény igazgatója is.

Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítványának elnöke elmondta: Tizennégy önkéntes szakember segédkezett ma a szűrővizsgálatoknál. Több mint százan vettek részt rajta. De a reggeli gyalogtúra is nagyon sikeres volt. 1991 óta szervezzük meg itt, Sopronban az idősek világnapját, amióta az ENSZ hivatalosan is elismerte ezt a napot, eddig minden évben nagy örömmel jöttek a résztvevők.

Fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen tiszteletét tette dr. Farkas Ciprián polgármester, aki hangsúlyozta:

600 millió idős ember él a világon, és a szakértők úgy gondolják, hogy ez 2025-re megduplázódhat. A Föld lakossága elöregedőfélben van. Ennél fogna nagy súlya és szerepe van az ilyen társadalmi közösségeknek, amelyek odafigyelnek az idősekre, és felhívják a figyelmet a velük kapcsolatos problémákra. Sopronban ilyen az Idősek Európai Háza Alapítvány, amelyet Sütő Teréz vezet immár 30 esztendeje. Olyan tevékenységet végez, ami pótolhatatlan. 2002-ben, 2012-ben és 2022-ben megmértük egy felmérés keretében felmértük a városban a demenciával küzdők arányát és az időskori demencia a hatásait. Ez egyértelműen bizonyította, hogy az idősekkel foglalkozni kell és segíteni kell azokat, akik idős és demens hozzátartozóikat otthonaikban ápolják. Ebben a munkában az önkormányzat támogatja az alapítványt és Sütő Terézt is. Jó munkát kívánunk neki!

Fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen különböző kulturális műsorral szórakoztatták a közönséget a csoportok.

Valamint egy kiállítás is nyílt az idősek alkotásaiból.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek