Diabétesz világnapi rendezvény Sopronban

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

A Pannonia Hotel Európa termébe várták az érintetteket és az érdeklődőket a helyi diabétesz világnapi rendezvényre, ami a Soproni Cukorbetegek Egyesülete és a Lions Club közös szervezésében valósult meg. 

A Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezte meg a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A tartalmas soproni előadásokon elhangzott,  hogy a sajnos a cukorbetegség terjedése egyre nagyobb méreteket ölt a lakosság körében. A cukorbetegség előfordulásának tekintetében a növekedés üteme a fiatal korcsoportokban a legerősebb, többek közt ezért is fontos, hogy részt vegyünk szűrővizsgálatokon,  hiszen a korai felismerés és az azt követő tanácsok betartása jelentős mértékben csökkentheti a betegség kialakulásának fokozatát. Elhangzott, hogy kiemelten fontos a diabétesz kapcsán is népszerűsíteni az egészséges életmódot, a diétát, a rendszeres fizikai aktivitást és szükség esetén az életmód változtatást , hiszen a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható.

Az előadások mellett a résztvevőknek lehetőségük nyílt szűréseken is részt venniük, ahol összefoglaló leletet készítettek és életmódbeli tanácsadást is adtak a szakemberek, melynek célja az esetleges cukorbetegség felismerése illetve annak megelőzése annak érdekében, hogy egészségesebbé, boldogabbá tehessük életüket.

A rendezvényen részt vett Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere is. 

Legnépszerűbb cikkek