| 2023. január. 8. | 4 perc olvasás

Diadalmaskodott a Sopron Basket

A magyar bajnokság 15. fordulójának utolsó mérkőzésén a Sopron Basket 79-62-es győzelmet aratott az E.ON ELTE BEAC együttesének otthonában.

A mérkőzést Angyal Barbara hárompontosa indította, amivel a hazaiak kerültek lépéselőnybe. A válasz azonban nem a Sopron oldaláról érkezett, következőnek ugyanis Tóth Franka talált be, amivel 5-0-ra változott az állás. Ekkor a vendég együttesből Böröndy Vivien volt sikeres, amivel a Sopron is megszerezte első pontjait. A remek fővárosi periódus ezzel viszont még nem ért véget, a folytatásban ugyanis Ana Vojtulek brillírozott. A BEAC légiósa sorozatban kétszer is betalált, vagyis még Böröndy újabb találatával is a budapestiek maradtak előnyben. A címvédő ezután sem igazán találta a ritmust védekezésben, a legnagyobb problémát Vojtulek játéka jelentette számukra. Az ötödik percben 14-8-at regisztrálhattunk, amikor is Angyal Barbara süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába, ez pedig már időkérésre kényszerítette Gáspár Dávid vezetőedzőt. Visszatérve igencsak lelassult a pontszerzés. A játék Eziyoda Magbegor találatával folytatódott, melyet egy viszonylag eseménytelenebb periódus követett – mindkét csapat kifejezetten sok hibát vétett támadásban. A szakaszt végül Jelena Brooks kosara törte meg, amivel a Sopron két pontra zárkózott fel (14-12). Ezzel meg is kezdődött a szokásos adok-kapok játék, mely során kosárra-kosár volt a válasz. A BEAC azonban végig magabiztosan tartotta pár pontos előnyét. A negyed utolsó perce következett, amikor Morgan Green állhatott vonal mögé, találataival pedig 19-14-re változott az állás. Az etap végső másodperceiben még Green és Brooks váltott hárompontosakat, vagyis a különbség változatlan maradt.

A második felvonás 22-17-ről kezdődhetett. A játékrészt a Sopron egy 6-2-es hajrával indította, melynek köszönhetően 1 pontra zárkózott fel Gáspár Dávid együttese (24-23). A fordítás azonban ezúttal is elmaradt. Következett ugyanis Morgan Green triplája, mely ismét biztosabb pozícióba helyezte a fővárosiakat. Green kifejezetten jól teljesített, tizenkét perc leforgása alatt ugyanis a 10-ik pontját szerezte meg, emellett pedig 4 gólpasszt is kiosztott. Következőnek Alice Kunek állhatott a büntetővonalra. Két rádobásából azonban csak egy lett találat, vagyis ismételten nem tudott egyenlíteni a címvédő (27-26). A Sopron továbbra is sok hibával kosárlabdázott, amit a BEAC megpróbált maximálisan kihasználni. Az események egyre inkább felgyorsultak, mígnem a Sopron 28-29-nél fordított. Ezután, Green kosarával a BEAC vette magához a vezetést, a játék pedig eztán is hasonló ritmusban folytatódott. Egészen 31-31-ig, amikor ismét egált regisztrálhattunk. A vendégek ekkor váltottak sebességet. Sitku Zsuzsanna egymásután kétszer volt sikeres távolról, mely 31-37-re változtatta az állás. Így tehát Mészárosné Kovács Andrea vezetőedzőnek kellett időt kérnie. A folytatásban egyre inkább kibontakozott a papírforma, s végül Magbegor és Fegyverneky pontjaival a felek közti különbség 10 pontra növekedett (31-41). A BEAC viszont egy pillanatra sem adta fel a küzdelmet. Bár a fáradtság minimálisan érzékelhető volt védőjátékukon, támadásban megmaradt a koncentrációjuk. 34-41-nél pedig ismét a vendégek kértek időt eligazításra. Visszatérve Green dobhatott két büntetőt, amivel a BEAC újabb két pontot tudott lefaragni hátrányából. A félidőt végül Juhász Angéla találata zárta, amivel 38-41-re változott az állás. A felek tehát innen fordulhattak.

A nagyszünetet követően, a harmadik negyed egy 7-0-ás vendég rohammal folytatódott. 38-48-nál tehát a differencia ismételten tíz pontra nőtt, így Mészárosné Kovács Andrea kért időt eligazításra. A rövid taktikai szünet után a BEAC támadhatott. Ana Vojtulek indított akciót, mely egy kiharcolt faulttal végződött. A hazai együttes légiósa tehát kettőt dobhatott, melyből végül csak egy dobás lett találat. Az  Újbuda csapatából ezután is Vojtulek teljesítménye emelkedett ki, aki “egyedül” azonban nem tudta felvenni a versenyt a Sopron tapasztalt játékosaival. 44-52-nél bár a hazaiak ismét tíz pont alá férkőztek, a magabiztos előnyt azonban továbbra is a címvédő élvezhette. A folytatásban is hatalmas küzdelmek folytak a pályán. Mindkét fél keretének legjobbjait vonultatta fel, aminek köszönhetően a különbség jó darabig nem is változott. A negyed hajrájába érkeztek tehát az események, amikor 49-61-et regisztrálhattunk. Tovább pergett az idő, a játékrész pedig végül Dragana Stankovics kosarával végződött.

A mérkőzés záró szakasza 49-63-ról indult. A végső tíz percet ismételten a Sopron nyitotta, méghozzá egy 5-2-es periódussal. Ekkor egy pillanatra azonban megállt a játék, ugyanis Dragana Stankovic szenvedett láthatóan sérülést. A Sopron centerlégiósa azonban segítség nélkül sétált le a pályáról, ami arra adhat következtetést, hogy sérülése nem túl súlyos. Helyére Eziyoda Magbegor érkezett a parkettre. A folytatásban megint csak egy pontszegényebb szakasz vette kezdetét. Az ötödik percbe érkeztünk, amikor 51-68-at regisztrálhattunk. Ekkor következett Morgan Green találata. A BEAC-nak viszont még mindig 15 pont volt a hátránya, ami egyáltalán nem könnyítette meg Mészárosné Kovács Andrea együttesének helyzetét. A különbséget később Magbegor hárompontosa is továbbnövelte, még Ana Vojtulek találatával is, aki ekkor a 15-ik pontját szerezte. A Sopron ezután is folyamatosan pakolta a pontokat a táblára, mígnem előnyük húsz pont közelire nem nőtt (55-73). Ekkor még bő három perc volt hátra a találkozóból, a győztes kiléte azonban többé már nem volt kérdéses. A mérkőzés végül egy 7-6-os hazai periódussal zárult, s a 62-79-es végeredményt Orosz Zsófia hárompontosa rögzítette.

forrás: wbasket.hu

 

Legnépszerűbb cikkek