| 2019. május. 30. | 2 perc olvasás

Diadalt arattak a soproni borok

44 pincészet 123 mintája mérettetett meg a 28. Borvidéki Borversenyen, amelynek elismeréseit csütörtökön adták át a soproni Gambrinus Házban. Az idei versenyt nem csupán az tette különlegessé, hogy szokatlanul nagy számban jelentkeztek pincészetek Vas megyéből - a nedűk minősége is kirívó volt.

- Április elején olyan sok kiváló minőségű minta érkezett be a szakmai zsűri elé, hogy még nekik is nehezükre esett meghozni a döntést - hívta fel a figyelmet erre nyitóbeszédében Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, aki kiemelte: ebben a rendkívüli mezőnyben is kitűnően szerepeltek a soproni borok. - Városunkban a borkultúra a soproniság tudatának egyik sarokköve. Gazdasági tényező és hagyomány egyaránt. A helyi pincészeteken áll, hogy a borvidékünknek milyen lesz a jövője, hogyan fognak rá emlékezni 50-100 év múlva. Biztosan állíthatom, hogy jól, hiszen a helyi szőlészetek szakértő kezekben vannak, ráadásul a kormány és Sopron önkormányzatának támogatásai, fejlesztései is azt szolgálják, hogy minél könnyebben elérhető, és vonzóbb legyen a város, így messzebb kerülhet a helyi borok híre - fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke beszédében kiemelte: az idei mezőny nívóssága mindenkit őszintén meglepett. - Ennyi jó bor még nem született - hangsúlyozta. - Azt mondtuk, hogy a 2017-es évjárat a legjobb, de most bebizonyosodott, hogy a 2018-as még jobb lett. A vörösborok tekintetében pedig abszolút tarolt a tavalyi esztendő - világított rá. 

A legnívósabb minősítéseket kiérdemlő borászok egyetértettek abban: eredményeik mögött nincs semmilyen titkos praktika, a kiváló boraik az éberségüknek, igényességüknek és lelkiismeretességüknek köszönhetőek. - Semmi különös nincs ebben, jó időben kell leszüreletni a minőségi szőlőt, oda kell figyelni a pincehigiénére és a bort nem szabad magára hagyni, folyamatosan nevelni kell - osztotta meg velünk Magyar Dezső, annak a Lővér Pincének az ügyvezetője, ahonnét kikerült a 2018-as, arany minősítést kiérdemlő Rosé Cuvée. - Titkunk nincs, azt emelném ki, hogy a jó borhoz minőségi szőlő kell. A pince is fontos, de ami nincs benne természeténél fogva a gyümölcsben, azt ott már nem tudjuk bepótolni - ezt már Taschner Kurt soproni bortermelő, borász mondta, akinek 2016-os chardonnay-ja arany minősítést ért el a fehérborok mezőnyében. - Ha eredményesek szeretnénk lenni, oda kell figyelnünk a szőlőtermésre és a legjobb évjáratainkat kell felvonultatnunk - tanácsolta.


fotó: Griechisch Tamás

Az eredményhirdetés során szóba került egy mostanában gyakran ismétlődő téma is: a soproni borok kitörése. - Mostanában egyre jobb a Soproni Borvidék megítélése, főleg a 2018-as évben - szögezte le Iváncsics Zoltán, akinek a vörösboroknál Nagyarany minősítést kapott két bora (2017-es kékfrankos, 2016-os Kvartett Cuvée) és eredményeiért megkapta a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának vándorserlegét, valamint Sopron önkormányzatának oklevelét is. - A tavalyi esztendőben sok olyan magazint olvastam, amelyben méltatták a borvidékünk nedűit. Úgy érzem, hogy a helyi szakemberek kitartó és lelkiismeretes munkájának most érik be a gyümölcse. Zöldszüretet is valószínűleg támogatni fogja a kormányzat, amelytől minőségi javulást várnak a gazdák, mivel a mennyiséget csökkentik, ami várhatóan minőségi javulással jár majd. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek