Diákok bevonásával készülnek Sopronban a Petőfi Emlékévre

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. sok programmal szeretne kapcsolódni a 2022. szeptember 1-én induló Petőfi 200 emlékévhez.

Az egyik ötlet, hogy elkészítik annak az őrbódénak a mását, amelynek tövében 1839-40 telén Petőfi (akkor még Petrovics) Sándor mint „zöld hajtókás, sárgapitykés közlegény” őrségben állt. Ez az őrbódé az egykori Posta épülete előtt, a hajdani Újhelyi-ház tövében állt a mai Széchenyi tér - Petőfi tér sarkán, ahol a Gollner-féle gyalogezred katonái teljesítettek szolgálatot. Az ifjú Petrovics (aki 17 éves volt, de két évvel idősebbnek hazudta magát, hogy besorozhassák) itt állt sokszor őrségben 2 órás váltásban. A helyi források szerint az Újhelyi-ház akkori tulajdonosa, Schätzel Mihály ügyvéd felfigyelt a Horatiust olvasgató vézna bakára: ebédre és vacsorára is meghívta olykor…

Fotó: Máthé Alexandra

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. számára különösen fontos a Petőfi-emlékév, hiszen a színházunk is az ő nevét viseli és számos olyan történet kapcsolódik hozzá a városban, amire büszkék vagyunk és amit szeretnénk „újraélni” a városban az emlékév kapcsán – mondta dr. Ragány Misa, a cég ügyvezető igazgatója. Része vagyunk a Petőfi-klub hálózatának is, és bár az emlékévet másutt is megünneplik szeptember 1-től, mi az ifjú, a serdülő Petrovicsot szeretnénk megmutatni országnak-világnak… elsősorban a középiskolás korosztályt tervezzük megszólítania programjainkkal.  Sok ötletünk közül ez az egyik, hogy elkészítjük annak az őrbódénak a mását, aminél annak idején Petőfi is „silbakolt”. És persze az elkészítésébe is bevonjuk a mai 16-18 éves soproni fiatalokat – nagy örömünkre a Handler Technikum ismét partnernek mutatkozott.

Fotó: Máthé Alexandra

Kósa Éva, a Soproni SZC Handler Nándor Technikum igazgatója ismét szívesen vette a Pro Kultúra megkeresését, számos alkalommal bizonyították, hogy az intézmény aktív szereplője a város kulturális életének is, és a diákok szakmai sikerei mellett ezt a város és a városi közönség is elismeri. Nagy ereje van a valós feladatoknak az oktatásban, amikor valódi megrendelő áll a munka mögött, vannak igazi határidők és aminek maguk is látják az eredményét, hiszen büszkék lehetnek a munkájukra. Különösen örültek ennek az ötletnek, hiszen az iskola központi épülete az egykori Gollner-féle kaszárnya tőszomszédságában áll a Halász utcában. Az őrbódét a tanműhelyben festik a festőtanulók, akik hasonló korúak, mint annak idején Petőfi lehetett. A munkát Folcz Tóbiás faipari szakoktató irányítja.

 

Hogy hol láthatjuk majd az őrbódét? Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa elmondta: a Petőfi téren tervezik felállítani, mint látványosságot, szeptember 6-án, amikor a soproni Petőfi-emlékév beindul. Az oldalán hetente más-más Petőfi-verset olvashatnak majd az arra járók – ennek válogatása és frissítése már egy másik diákcsapat feladata lesz: a Líceumi Magyar Társaság lesz ennek a gazdája. Persze lehet majd mellette fotózkodni, és még verset fabrikálni is – a bódé belseje táblakrétával van lefestve, ott nyomot hagyhat a jelenkor. A tervezésben a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Hadtörténeti Intézet tanácsait is kikérték és Magyar Honvédség segítésével elkészül Petrovics honvéd hajdani egyenruhájának kópiája is. De mivel sárga-fekete csíkos lesz idén a tündérfesztivál, az őrbódé a jövő hétvégén az Erzsébet-kertben is feltűnik már, a beporzó méhek tanyája lesz.

Fotó: Máthé Alexandra

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek