| 2019. december. 27. | 2 perc olvasás

Diákok működtetik az újraalapított Soproni Magyar Társaságot!

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákja működtetik az újraalapított Soproni Magyar Társaságot. A tanulóknak az a céljuk a kezdeményezéssel, hogy minél több társuk számára megmutathassák az irodalom érdekes oldalát. A társaság több éves munkája során számos programot szervezett és saját műveiket tartalmazó műveket is publikáltak.

A Soproni Magyar Társaságot, az első magyar diák-önképzőkört 1790-ban alapították – az egyesület kisebb megszakításokkal egészen máig fennmaradt. Jelenlegi működése egy csoportnyi lelkes diáknak köszönhető.

(balról) Rácz Leonóra és Schwanner Aliz
(balról) Rácz Leonóra és Schwanner Aliz

- A társaságot 2016-ban alapította újra néhány tanuló, akiknek megtetszett a kezdeményezés története és szellemisége – tudtuk meg Schwanner Aliztól, a Soproni Magyar Társaság elnökétől. - A tanárakhoz fordultak, hogy szeretnék ezt újra feléleszteni. A fogadtatás természetesen pozitív volt, így minden támogatást megkaptak. Azóta találkozgatunk rendszeresen az irodalom égiszében – fűzte hozzá.

A társaság általában háromhetente gyűlik össze. Ekkor elemezik kedvenc költeményeiket, bemutatják a sajátjaikat, a kritikának is teret adva. A társaság ugyan nem népes, de az alapszemlélet sikeresen összetart egy kemény magot.

- Mi azt szándékozzuk képviselni, hogy az irodalom nem csak egy általános tantárgy költők életrajzával és kötelező művek tömkelegével – emelte ki az elnök. - Úgy véljük, hogy ez a művészeti ág a lélek, adott korok mondanivalójának megnyilvánulása papíron és aki ezzel foglalkozik, az a kultúrát ápolja – fejtette ki.

A kezdeményezés segítségével több tag is komoly sikereket, mérföldköveket értek el az irodalom területén. - Nemrég is gazdagodtam egy eredménnyel, harmadik helyezett lettem a SiópArt irodalmi folyóirat versenyén prózaíró kategóriában – osztotta meg velünk Rácz Leonóra, a társaság tagja. - Ennek elérésében nagyon sokat segített a társaság is, mert itt az ember meg tud nyílni mások előtt az írásai által, az irodalmat segítségével – mondta még.

A társaság számos programot szervezett és saját kiadványokat is publikáltak – ezt a jövőben is folytatják. A Soproni Magyar Társaságot eredetileg Kis János  és Németh László alapították, akik a soproni evangélikus líceum tanulói voltak. Kis János később a Dunántúli evangélikus egyházkerület szuperintendense (püspöke) lett, Németh László pedig megírta az első magyar nyelven született tudományos igényű statisztikai művet (Az európai nevezetesebb országok rövid leírása - Sopron, 1795).


Kis János

Legnépszerűbb cikkek