| 2016. április. 18. | 1 perc olvasás

Díjat kapott a megújult Várkerület és a Várfal sétány

A Magyar Nemzeti Bizottság ICOMOS-díjban részesítette a soproni Várfal sétányt és a megújult Várkerületet. (Fotók: Szeniczei Patrik)

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az 1965-ben létrehozott civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának célja, hogy felhívja a társadalom tagjainak és szervezeteinek figyelmét az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására és megőrzésére. A Bizottság minden évben díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt műemlék-helyreállításokat, legyen szó akár épületek, akár természeti értékek felújításáról.

Az ünnepélyes díjátadóra április 18-án, a Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából került sor a pesti Vigadóban, ahol dr. Fodor Tamás polgármester képviselte városunkat, aki elmondta: "A távlatos városfejlesztéseinknek fontos része az értékelvűség, az értékek megőrzése, környezetünk szépítése. Ennek legközelebbi példája a Várkerület megújítása, valamint a Várfal sétány kialakítása is, melyeket most a szakma rangos műemlékvédelmi díjjal ismert el. A soproniakkal közösen értük el a sikert, hiszen az előkészítés során a lakossági fórumokon, szakmai egyeztetéseken sokan mondtál el véleményüket. Köszönjük mindenkinek, a siker közös!" - zárta gondolatait a polgármester.

A 2012-ben átadott soproni Várfal sétány kialakításának egyik célja a hármas falív körbejárhatóvá tétele volt, amely így láthatóvá tette Sopron középkori védelmi rendszerét, bemutatja a városfejlődés történelmi folytonosságát a Borostyánkő út római kori emlékétől napjainkig.  A megújult Várkerületet pedig tavaly december 14-én, a Hűség napján adták át ünnepélyes keretek között. A külön ütemben megvalósuló, de egymással szoros összefüggésben álló beruházások fontos szerepet játszanak a belváros értékeinek megőrzésében és turisztikai vonzerejének növelésében.

Legnépszerűbb cikkek