Díjazottak kiállítása nyílik a Festőteremben

Rendhagyó módon a XXII. és a XXIII. Országos Érembiennále díjazott művészeit idén együtt köszöntik a Festőteremben június 19-én. A hagyományokon nem változtatott a rendező Soproni Múzeum, csak a járvány írta felül a megszokott gyakorlatot. Nagy örömükre viszont beigazolódott, hogy nemcsak nekik, a díjazott művészek számára is fontos ez a megjelenés, fontos a díjakban kifejezett elismerés. A folyamatosság ugyan megbicsaklott, de nem szűnt meg, és a vasárnapi seregszemlén idén 7 kiállító helyett 12-vel találkozhat a nagyérdemű.

- A 2019-es XXII. Országos Érembiennále után 2020 kora tavaszán még kiválasztotta a kuratórium a kiállításra szánt szobrokat, reliefeket, elkezdte a katalógust felépíteni, aztán március közepén megállt az élet. A bezártság, korlátozások közepette egy valódi, „off line” kiállításra már nem sok esély maradt - mondta el a kiállítás rendezője, Nemes András művészettörténész.  - Reménykedtünk abban, hogy talán majd ősszel helyreáll az élet… sajnos akkor még rosszabb volt a helyzet. 2021 tavaszán is abban bíztunk, hogy talán mégis megrendezhetjük a kiállítást, de a vírus ismét közbeszólt.

Fotó: Soproni Múzeum

A XXIII. Érembiennálét már a szokásos rendben nyithatják meg, katalógussal, díjakkal. Igaz, nem a Lábasházban, hanem a Festőteremben, de ennek egészen más, sokkal prózaibb oka van. A Múzeumnegyed rekonstrukciós munkái miatt a Lábasház ideiglenes raktárrá változott. A covid-veszély mára visszaszorult, a negyed épületei elkészülnek, 2023-ra – remélik – minden visszatér a megszokott kerékvágásba. A járvány a díjazott művészek mellett sem ment el nyomtalanul. Személyes tragédiák, könnyebben és nehezebben átvészelt megbetegedések súlyosbították a kiállítók elmúlt két évét. Van, aki nem is tudta vállalni a kiállítást, van, aki pedig műveiben emlékezik meg a nehéz időszakról.

Fotó: Soproni Múzeum
Fotó: Soproni Múzeum

Vasárnap ismét összejöhetnek a szakma kedvelői és együtt köszönthetik a XXII. és XXIII. Országos Érembiennále díjazott művészeit. Rendező intézményként ez azért is fontos a Soproni Múzeum számára, mert a folyamatosság ugyan megbicsaklott, de nem szűnt meg.

A XXII. és XXIII. Országos Érembiennále Díjazott Művészeinek kiállítását Nemes András művészettörténész rendezte, a megnyitóra 2022. június 19-én kerül sor. A kiállító művészeket köszönti dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, a kiállítást megnyitja dr. Kostyál László PhD művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk lejjebb olvashatók.

Borítókép: Soproni Múzeum

Legnépszerűbb cikkek