| 2018. február. 12. | 3 perc olvasás

DIÓ – de jó! Családi nap dióhéjban

A Dió – de jó! fantázianevű rendezvény egy igazi családi nap lesz február 18-án vasárnap, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A programokat érdemes lesz a helyszínen (is) „kifejteni”, ahogyan a csonthéjas gyümölcsöknél szokás. A Dió ugyanis sokkal több mindent (és sok mindenkit!) magában rejt ezen a napon.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ezúttal is számos partner bevonásával szervezi meg ezt a családi napot. A cél az, hogy a kisebb gyerekekkel érkező családok bátran hozzák el a nagyobbacska családtagokat (akár a kamaszokat!), és a nagyszülőket is, hiszen itt minden korosztály talál maga számára érdekes látni-, hallani-, kóstolni- és tanulnivalót!

A program ezúttal már délelőtt 11-kor elkezdődik, és egészen este 6 óráig itt időzhet a család. A karszalagos belépéssel akár arra is van lehetőségük, hogy az ebédidő után visszatérjenek a programokra. Megéri!

11 órakor Mozart matinéval, egy családi koncerttel indul a program. A soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart vezényli és zongorán közreműködik Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. Mozart zongoraversenye mellett magyar nyelven csendülnek fel részletek Mozart különösen szerethető operáiból, a Varázsfuvolából és a Don Giovanniból. A műveket a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze, Hábetler András adja elő.

12 órától az esti zárásig várja a felfedező kedvű látogatókat a DIÓ-da a Liszt teremben. Ez valójában egy MÓKÁS FIZIKA nevű interaktív kiállítás, ahol 50 féle fizikai jelenség ismerhető meg testközelből. Nemcsak hozzá lehet nyúlni itt a dolgokhoz, hanem hozzá is kell! Ez lesz a „fizikai csodák palotája”.

14 órától kezdődnek a hagyományos családi napos programelemek: a földszinten középkori ügyességi játékokat lehet kipróbálni – sokfelé gurulnak majd a diók, ez lesz a DIÓ-gurító. Az emeleti kézműves foglalkoztatókban elsősorban dióhéjból és dióbélből készülnek játékok és kedves tárgyak népművészek segítségével. Megidézik a szervezők a DIÓtörő c. balett-előadást is, amelynek páratlan jelmezeiből és ruhakölteményeiből 12-őt ki is állítanak ezen a napon.

16 órától egy újabb koncert várja a közönséget: a soproni Dudora Együttes duruzsol diós-dalokat úgy, hogy közben bevonják a hallgatóságot is. A legügyesebbeket apró kézműves dió-tündérekkel jutalmazzák! (TündérKarola ajándékaként)

A Pro Kultúra állandó partnere a Petőfi Sándor AMI, akik ezúttal népi gyerekjátékokkal és DIÓverő lábmozgással készülnek. Élőben zenél mellettük a Figurás Banda, a prímásuk A Dal c. műsorban is játszó Fajkusz Levente, a SativuS zenekar tagja.

Öreg ráDIÓK is vendégeskednek a Liszt Központban ezen a napon. Közel 50 régi rádiót hoz el hozzánk egy hidegségi gyűjtő: Grubits János. Lesz köztük olyan, ami már csak a porcelán elefánt alatt mutat, de néhányukat még meg lehet szólaltatni ezen a délutánon. Meghívást kaptak a rendezvényre a Soproni Rádióamatőr Klub tagjai is, hogy megmutassák milyen, amikor internet nélkül, a rádióhullámok segítségével próbálnak kapcsolatot teremteni a világ legtávolabbi pontjaival. Ha sikerrel járnak, akár Ausztráliával is felvehetjük a kapcsolatot!

A hölgyek örömére Katona Luca kozmetikus mester a bőrápolásban használt növényi olajok és magkivonatok jótékony hatásairól beszél majd és szívesen ad tanácsokat is a DIÓ-patikában.

A büfében pedig diós süteményeket és itókákat is kóstolhatnak a látogatók, de erre a napra beköltözik a házba a „DIÓ fűszerbolt és házikonyha”, valamint dió formájú bonbonokkal érkezik a Lady Praliné.

Aki még ezek után is „unatkozna”, egy sarokban bárki leülhet majd egy kis tuskóval és kalapáccsal  törhet diót kedvére.

 

A családi nap valamennyi programeleme egyetlen belépővel látogatható.

Belépőjegy: 500,- Ft.

Családi jegy: 1.500,- FT.

 

Legnépszerűbb cikkek