| 2018. február. 19. | 2 perc olvasás

Dióhéjban a DIÓ – de jó! Családi napról

CsuDIJÓl sikerült a vasárnapi Dió – de jó! családi nap a Liszt Ferenc Kulturális Központban. 500 látogató fordult meg a házban ezen a napon: kisebbek és nagyobbacskák, gyerekek, szülők és nagyszülők egyaránt.

A délelőtti Mozart matiné a vájt fülű zenebarátok számára is egy különleges csemege volt. A Soproni Szimfonikus Zenekar Oberfrank Péter zongorajátékával és két remek énekessel „fűszerezte” az aznapi kínálatát. A közönség apraja-nagyja úgy jött ki a hangversenyről: még sok hasonlót szeretnének látni és hallani Sopronban.

A „Mókás fizika” nevet viselő utazó tudományos játszóház déltől zárásig szórakoztatta és tanította a családokat. Az interaktivitásra épülő egyszerű, de nagyszerű játékok segítettek elmagyarázni a legalapvetőbb fizikai jelenségeket: mint pl. a súrlódást, a mágnesességet, az elektromos vonzást és az erőátvitelt. A legnagyobb sikere a tükrös játéknak, az optikai trükköknek és a hangágyúnak volt. Ez utóbbi egy lyukas műanyag hordóból készült, amit ha a tetején megütött valaki, nemcsak dobként szólt nagyot, hanem az alján kilökődő levegővel egy szalagfüggönyt is meglengethettek a játékosok.

A délutáni Dudora koncerten diós dalok és más népszerű gyermekmuzsikák is felcsendültek. A  Petőfi AMI és a Figurás Banda ismét megtáncoltatta a gyerekeket, de sikere volt a kézműves foglalkozásoknak és az ügyességi játékoknak is. A legkisebbek a diótörést élvezték a legjobban: amit otthon nem engednek a szülők a konyhában a kicsiknek, azt itt biztonságos és barátságos körülmények között kipróbálhatták a gyerekek.

A hölgyek kozmetikai és gasztronómiai tanácsokat is kaphattak: mi mindenre hat jótékonyan a dió. A nap során kiderült, hogy a dió nemcsak okosít (omega-3 tartalmával), hanem kitűnő E-vitamin forrás, véd a cukorbetegségtől és normalizálja a koleszterinszintet is.

A Sopron Balett jóvoltából 12 csodaszép táncos jelmezt is megcsodálhattak a Liszt Központba látogatók: a Diótörő c. balettelőadás kollekciójából Szélyes Andrea jelmeztervező válogatta ki a legszebbeket.

Az öreg ráDIÓk kiállításával leginkább az idősebb családtagokat sikerült megnyerni. A hidegségi Grubits János gyűjteményéből több tucat régi hangláda érkezett erre a napra Sopronba. Sokan megkönnyezték és megsimogatták a régi rádiók némelyikét. Aki pedig a rádiózás rejtelmei iránt is fogékony volt: bepillanthatott a Soproni RáDIÓamatőr Klub életébe is. A délután során 2 alkalommal nyilvános kapcsolatteremtésre is sor került: a föld távoli pontjáról sikerült magyar szót meghallani – nem az interneten keresztül.

A szervezők már most meghívtak mindenkit a márciusi huszáros családi napra. Március 11-én délután egykori és mai huszárokkal, mézeskalács figurákkal, ólomkatona öntéssel és bajuszversennyel készülhetnek a soproni családok a közelgő nemzeti ünnepre.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek