Diótörő: premierre készen

Rendkívüli érdeklődés mellett villámgyorsan fogynak a jegyek a Diótörő című táncjátékra a Soproni Petőfi Színházban – hangzott el a produkció szerdai sajtónapján. Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű művét december 3-án mutatja be a teátrum, 24 tagú zenekar, orosz és ukrán vendégművészek szereplésével. A rendező William Fomin.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a Diótörő színpadra állítása a színház komoly vállalkozása. Szélyes Andrea tervező irányításával megközelítőleg 170 jelmez készült a darabhoz és 24 tagú, főként soproni zenészekből álló együttes játszik élőben az előadásokon. Mindez nagy zenei kihívása teátrumnak. Ezért is örült annak, hogy Oberfrank Péter zenei vezető, az előadás karmestere Dárdai Árpádot is felkérte a vezénylésre, ugyanis ő hangszerelte a művet.

- Klasszikus előadást láthat a közönség tánctagozatunk, a Sopron Balett újabb bemutatójaként a karácsonyi ünnepek jegyében. Másfél hónap alatt 31-szer látható a táncjáték nálunk, s nagyon biztató, hogy rendkívüli érdeklődés mellett fogynak az előadásra a jegyek- tette hozzá a direktor.


fotó: Torma Sándor

William Fomin - aki maga is játszik az előadásban- hét éve Csehországban már színpadra állította Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű művét. Ahogy megfogalmazta, nehéz, nagy munkát fejezett be a népes stáb most Sopronban. Elmondta: leginkább arra szeretné a darabbal felhívni a figyelmet, hogy az életben emberek találkoznak, majd gyakran szétmennek, nem találják egymásban azt a csodát, amely egykoron összekapcsolta őket. Meg kell találni, visszaidézni és feléleszteni mindezt, mert lehetséges és újból átélhető a csoda, akár a Diótörőben a mese varázslata is. Ezért is ajánlja gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt az előadást, amely igazi családi színházi élményt szeretne adni.

A produkcióban a teljes Sopron Balett stábja, gyermektáncosok és két prózai színész mellett vendégművészek is játszanak.

Az orosz származású Olga Borisova Pračikova a kijevi koreográfus akadémián végzett, 20 éve szólótáncos, jelenleg Csehországban dolgozik. Ő már táncolta Mása szerepét. Mint mondta, nagyon jól érzi magát Sopronban, remek a csapat, s az pedig külön kihívás volt számára, hogy az eddigiekhez képest jóval kisebb létszámú  együttessel állítsák színpadra a darabot. Szerinte jól sikerült mindez. A Diótörő számára azt jelenti, hogy az életben a rossz is jóra tud fordulni, akár a mesékben.

Az ukrán Vasyl Sevastyanov még nem játszotta a Diótörő főszerepét soha a pályafutása alatt. Ezért külön izgalmas neki ez a premier. Ő szintén Kijevben végzett, most Szlovákiában Kassán táncol.

Váltótársa ebben a szerepben Rovó Péter lesz, aki pályafutása alatt három rendezésben játszott Csajkovszkij darabjában, de a címszerepet még nem formálta meg.  Számára az egész darab a szeretetről szól, s nem csak karácsony idején.


fotó: Torma Sándor

A Sopron Balettből Szabó Barbara Szofia is táncolja Mását. Neki a Diótörő az egyik kedvenc műve, hozzátartozik az életéhez, a karácsonyhoz, az adventi időszakhoz. Régebben egy győri előadásban már játszott kisegérként, most pedig nagyon boldog, hogy főszerepet alakíthatja Sopronban.

Oberfrank Péter, zenei vezető, karmester arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy Csajkovszkij műve nagyzenekarra íródott, Sopronban azonban kisebb, 24 tagú lesz az együttes, ám Dárdai Árpád hangszerelésének köszönhetően minden hang megszólal majd, amit a zeneszerző leírt. Árvayné Nezvald Anett és Lampert Tünde szervezték a soproni, valamint környékbeli zenészekből álló együttest. A zenei vezető szerint olyan példaértékű odaadással dolgozott mindenki, hogy nagyon emberien, a darabhoz, az ünnephez méltóan szólal meg a zene.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője azt hangsúlyozta, hogy a tánctagozat az elmúlt lassan öt éve alatt hét önálló produkciót mutatott be és ez a mostani premier egy újabb mérföldkő számukra.  Kifejtette, az együttes stabil alapokon áll, megfelelő technikai képzettséggel, klasszikus tudással rendelkeznek a táncosok, ezért tudnak most kiállítani ilyen nagyszabású produkciót. Minderre pedig lehet majd építeniük a jövőben alázattal, tehetséggel, sok munkával.

A sajtó képviselői négy jelenetet láthattak az előadásból a szombati premier előtt.


fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

Legnépszerűbb cikkek