| 2017. május. 31. | 1 perc olvasás

Dohányzásmentes Világnap Sopronban! Ciki a cigi!

Sopron is bekapcsolódott a Dohányzásmentes Világnap eseményeihez és a Fő téren egy kampány keretein belül hívták fel a figyelmet arra, hogy milyen könnyű a dohányzás csapdájába esni valamint arra, hogy soha nem késő abbahagyni ezt a káros szenvedélyt.

Dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő az eseményen felhívta a figyelmet a Dohányzásmentes Világnap és a hozzákapcsolódó kampány fontosságára valamint beszédében kiemelte, hogy már az esetleges első szál cigaretta meggyújtása előtt érdemes fejben tartani annak káros hatásait a szervezetre illetve azt is, hogy ez akár könnyen aktív dohányossá is teheti a "csak" kipróbálni szándékozó embert. Kiemelte, hogy a már aktív dohányosok leszokásához az mellett, hogy napjainkban sok segítséget kaphatnak az egészségügyi intézmények és különböző szervezetek által, a személyes döntés, az akaraterő, az elszántság az, ami a legaktívabban segíthet abban, hogy megszabadulhasson a dohányos a káros szenvedélyétől. Dr. Farkas Ciprián hozzátette annak fontosságát is, hogy aki teheti tolmácsolja közvetlen közelében is a dohányzás káros hatásait valamint azt is ami a kampány egyik szlogenje, hogy ciki a cigi!  

Dr. Ács Gabriella tisztiorvos a rendezvényen felhívta a figyelmet arra a riasztó adatra, hogy a dohányzás számtalan káros mellékhatásai mellett évente közel 8000 ember hal meg hazánkban tüdőrákban, amely esetek 80-85 százaléka az aktív dohányzásra, mint kiváltó okra vezethető vissza. A cigarettafüsttel kapcsolatban hozzátette, hogy számtalan károsanyagot tartalmaz, amely a szervezetbe jutva rákkeltő hatású, így gyakorlatilag az is könnyen áldozattá válhat aki nem dohányzik ugyan, de aktív dohányos környezetben tartózkodik illetve él.  Fontos - tette hozzá -  hogy pozitív húzóerő legyen az,hogy tudjunk nemet mondani a dohányzásra és igyekezzünk elkerülni a dohányfüstös helyeket.  Dr. Ács Gabriella rávilágított arra is, hogy leszokás után 5 éven belül a szervezet szív és érrendszeri megbetegedési valamint a rák kialakulásának kockázata a felére csökken, így soha nem késő azt az elhatározást meghozni, hogy valaki abbahagyja ezt a káros szenvedélyt. 

A rendezvényen lehetőség nyílt bárki számára egy kapcsolódó totó kitöltésére is, amely után bárki szabadon választhatott egy-egy cserép virágpalántát, amit a tisztiorvosi szolgálat, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával ajándékozott a részvevőknek.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek