| 2023. szeptember. 21. | 1 perc olvasás

Domborművet avattak Széchenyi emlékére

A legnagyobb magyar születésének évfordulóján egy Széchenyi-domborművet avattak fel a Soproni Széchenyi István Gimnázium dísztermében. Az alkotást a Soproni Egyetem AMI végzős hallgatója, Pintér Viktória készítette. A mű Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával készült el. Az avatáson köszöntőt mondott Farkas Gábor igazgató. Az ünnepélyen jelen volt Abdai Zsolt önkormányzati képviselő.

A Széchenyi István Gimnázium a tavalyi évben ünnepelte névfelvételének 100. évfordulóját, ennek alkalmából írtak ki pályázatot, mely eredményeként jött létre ,,a legnagyobb magyart” ábrázoló installáció. A dombormű avatásán részt vett Abdai Zsolt önkormányzati képviselő, beszédet mondott Farkas Gábor igazgató és Pintér Viktória formatervező.

- Ez egy pályázati folyamat végeredménye. 2022 novemberében kiírtunk a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetével, a soproni önkormányzattal és a Széchenyi Alma Mater Sopron Alapítvánnyal egy pályázatot, amelyben az volt a feladat, hogy hogyan tudjuk megjeleníteni Széchenyi István tevékenységén keresztül azokat az értékeket, amelyek egyébként a mi diákjaink számára is fontosak, és mértékként szolgálnak. Január 30-án volt a döntés, a hat pályázó közül Pintér Viktória nyerte el a 750 ezer forintos díjat – mondta el Farkas Gábor, a Soproni Széchenyi István Gimnázium igazgatója.A műalkotás a különböző fafajtákon keresztül szimbolizálja a Széchenyi-értékeket. A fa és a plexi a legfőbb alkotóeleme. Az opál plexit a fal színének és a fakockák közti átmenet miatt választottam, a fakockákat pedig eredetileg tömör fából szerettem volna készíteni, de a technológia közbeszólt, így furnérozott MDF kockákból épül fel az egész, és három fafaj alkotja a tónusukat: a juhar, dió és a tölgy – részletezte Pintér Viktória.Az installációt véglegesen a hétfőn helyezik fel az iskola dísztermének falára.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek