| 2021. november. 19. | 1 perc olvasás

Döntés született az újabb zárásról Ausztriában

Ausztriában tovább nőtt a fertőzöttek száma, hétfőtől nem csak egyes tartományokra, hanem az egész országra vonatkozó teljes lezárás lép életbe - hangzott el a ma délelőtti sajtótájékoztatón. A pandémia kitörése óta ez már a negyedik zárlat.

Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kijelentették, hogy hétfőtől ismét bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, a kulturális eseményeket és rendezvényeket tartó helyszínek, valamint azok a boltok, amelyek nem árulnak élelmiszert vagy a mindennapi megélhetéshez szükséges árukat. Az óvodák és iskolák nyitva maradnak, de az ajánlás szerint, ha lehet, a gyerekek maradjanak otthon, tananyagcsomagokat kapnak. Jövő év elejétől pedig bevezetik a kötelező oltást.

Az új fertőzöttek száma rekordot döntött, ezért a zárlat szükségessé vált, mondta Wolfgang Mückstein, és elnézést kért a szigorú intézkedésekért, a kijárási tilalomért, de hangsúlyozta, hogy csak így lehet megállítani a közelgő vészhelyzetet. A kijárási korlátozás 0.00 – 24.00-ig előreláthatólag 10 napig, szükség esetén 20 napig, ez esetben december 12-ig lenne érvényes.

Összefoglalva ezek az intézkedések várhatóak:

1. Országos kijárási korlátozás mindenki (oltott és oltatlan) számára, a korábbi kivételekkel (munkába járás, élelmiszer-vásárlás, orvos stb.).

2. Az aktuális korlátozások előreláthatólag 10-20 napig lesznek érvényben, majd - a mostani elképzelések szerint - december 13-tól visszatérhet az eredeti szabályozás, ami csak az oltatlanokra vonatkozik.

3. A munkavállalóknak, amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés ajánlott (home-office).

4. Kötelező lesz zárt helyiségekben a maszkviselés.

5. Az óvodák, iskolák nyitva maradnak, de az ajánlás szerint, ha lehet, a gyerekek maradjanak otthon,  tananyagcsomagokat kapnak majd.

6. Februártól bevezetik a kötelező oltást Ausztriában.

7. Ausztria-szerte már négy hónap után lehetségessé teszik a harmadik oltás beadását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális vezetője kijelentette, kemény tél vár Európára, hiszen az oltás ellenére továbbra is terjed a koronavírus a kontinensen. A WHO nemrég közölt adatai szerint 5 220 000 a fertőzöttek száma, 99 000 a halottaké.

Legnépszerűbb cikkek