Döntött a közgyűlés a hűség napi kitüntetettekről

A novemberi közgyűlésen számos fontos kérdésben született döntés Sopronban. Napirendre került többek között az energiaválság, a Lőver Uszoda, valamint a közelgő hűség napi kitüntetések ügye is.

Sokéves hagyomány városunkban, hogy a hűség napján díszpolgári címet adományoznak, valamint kitüntetéssel ismerik el azoknak a soproniaknak a munkásságát, akik értéket teremtenek a közösség számára, szolgálatukkal sokat tettek vagy tesznek Sopronért. A csütörtöki közgyűlésen a képviselő-testület döntése értelmében 2022-ben Sopron díszpolgára címmel ismeri el ebbéli szolgálatát dr. Fodor Tamásnak, Sopron volt polgármesterének. Pro Urbe-díjban idén dr. Kárpáti György, míg Civitas Fidelissima-díjban dr. Bartha Dénes, valamint a GYSEV Zrt. részesül.

További díjazottak: 

Kovács Tibor - Wälder József-díj
Nemes András - Sopron Kultúrájáért díj
Bausz Gyula Lajos - Ifj. Flandorffer Ignác díj
Dukkonné Horváth Márta - Sopron Kiváló Pedagógusa díj
Páderné Bokor Éva - Sopron Kiváló Pedagógusa díj
Horváthné Dr. Sütő Teréz - Humanitas díj
Dr. Freyler Erzsébet - Dr. Király Jenő-díj
Úr Csaba - Sopron Sportjáért díj
Moser Barnabás - Sopron Ifjú Tehetsége 
Péter Csaba r. alezredes - Sopron Szolgálatáért díj
Dr. Ifj.Vránich István - Sopronért Emlékérem 
Szőcs Géza - Sopronért Emlékérem 
Dr. Hofman Erzsébet - Sopronért Emlékérem 
Zách Zoltán Ferenc - Sopronért Emlékérem 
Tóth László - Sopronért Emlékérem 
Soproni Szociális Intézmény - Ikva Idősek Otthona Bodáné Gyűrű Vanda intézetvezető - Sopronért Emlékérem 
Dr. Baráz Sándor Tivadar - Sopronért Emlékérem
Timár Béla - Sopronért Emlékérem
Dr. Gerencsér Kinga - Sopronért Emlékérem
Bók Mihály - Sopronért Emlékérem
Sütő Ildikó - Sopronért Emlékérem
Molnár Balázs - Sopronért Emlékérem
Dr. Bakody Gyula - Sopronért Emlékérem

 

Fotó: Griechisch Tamás

A közgyűlésen megszavazták emellett a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetői pályázatának kiírását, valamint a szociális szervezetekről szóló önkormányzati támogatást. A város egyenként 100 ezer forinttal támogatja tizenhárom szociális szervezet munkáját, melyben többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület soproni csoportja, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi csoportja, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete, a Soproni Evangéliumi Gyülekezet és a Szeretet Háza Alapítvány is megtalálható.

A közgyűlésen és azt követő rendkívüli közgyűlésen is téma volt az Európát sújtó energiaválság. A brüsszeli szankciók miatt Európa minden országa és városa, így köztük Sopron is takarékosságra kényszerül, hogy biztosítsa a város működését és a költségvetés egyensúlyát. A képviselők ennek érdekében a kormányrendeletben foglaltak szerint elfogadták azt az önkormányzati rendeletet, mely alapján városunkban is lehetőség lesz a közvilágítás racionalizálására, fenntarthatóbb működtetésére az energiaválság idején, amely az energiaárak drasztikus emelkedését okozta. A Polgármesteri Hivatalban emellett igazgatási szünetet rendeltek el 2022. december 22-től 2023. január 6-áig.
 

Fotó: Griechisch Tamás

A magyar kormány az energiaválság idején is igyekszik támogatni az önkormányzatokat. Fontos döntés ennek kapcsán, hogy a magyar kormány 59 millió forinttal támogatja a Lőver Uszoda fenntartását, így az a jövőben is lehetőséget biztosít a sportolásra a soproni családok és gyermekek számára. Az uszoda havonta átlagosan mintegy 25 ezer látogatót fogad, így a támogatás fontosságát a közgyűlésen is méltatták.

Legnépszerűbb cikkek