| 1 perc olvasás

Döntsél helyesen; ne legyél „SMOMBIE”!

Elstartoltak a bűn- és balesetmegelőzési előadásokkal a Soproni Rendőrkapitányság szakemberei

Az iskolai tanév megkezdésével a Soproni Rendőrkapitányságon a prevenciós szakemberek is megkezdték a szokásos lendülettel a  fiatalok oktatását ovistól egyetemista korig. 2023. szeptember 8-án  Cservenák Helga rendőr őrnagy és Rafai Zoltán szenior rendőr alezredes a Fertőrákosi Általános Iskola felső tagozatos diákjainak tartottak interaktív előadást.

Rafai Zoltán szenior alezredes elsősorban a szabályok fontosságára és azok betartására hívta fel a figyelmet. A kapitányság idei prevenciós mottójával – „A kulcs a jövődhöz a kezedben van. A döntés a tiéd!” – összhangban, előadásában hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a diákoknak jövőjük szempontjából a megfelelő célok meghatározása.

Cservenák Helga a gyerekeknek többek között megtanította, hogy mit jelent a „SMOMBIE”, azaz smart-phone-zombie, magyarra fordítva mobilzombi kifejezés. Elmagyarázta, hogy a közlekedésben részt vevők már akkor is potenciális veszélynek vannak kitéve -  akár gyalog, kerékpárral, rollerrel, vagy autóval közlekednek -, ha figyelmüknek pusztán csak tíz százalékát vonja el valami. Tudvalevő, hogy annak, aki éppen chatel, üzenetet ír vagy fogad, videót néz, vagy akár éppen telefonál, a teljes figyelme erre irányul, ezért ez közlekedés közben nagyon kockázatos.  Mindemellett ismertette a kerékpárra vonatkozó közlekedési szabályokat, és felhívta a figyelmet a rollerrel való közlekedés veszélyeire is.

Legnépszerűbb cikkek