| 2016. augusztus. 26. | 1 perc olvasás

Dr. Erdélyi Lajos több mint 8500 szülést vezetett le eddigi pályája során

A közelmúltban Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől dr. Erdélyi Lajos, a Soproni Gyógyközpont Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának nyugalmazott, de még mindig aktív osztályvezető-helyettes főorvosa.

A kitüntetés névadója, Batthyány-Strattmann László, körmendi szemészorvosból lett a szegények orvosa, akit 2003-ban II. János Pál pápa boldoggá avatott. A róla elnevezett díj valójában egy életműdíj, mellyel több évtizedes kimagasló teljesítményt ismer el az adományozó.

– Sorolhatnám az eddigi szakmai és egyéb kitüntetéseimet, beleértve a Sopronért-díjat, az alma materemtől, a Pécsi Orvostudományi Egyetemtől kapott aranyoklevelet, no és természetesen a legutóbbit, a Batthyány-Strattmann-díjat, de betegeim, valamint a nálam szülők hálás mosolyára és köszönetére vagyok a legbüszkébb – mondja dr. Erdélyi Lajos. A főorvos a Magyar Menopausa Társaság alapító tagja; életútja 77 évvel ezelőtt egy bakonyalji kis faluból, Felsőgörzsönyből indult.

dr. Erdélyi Lajos
dr. Erdélyi Lajos
fotó: Pluzsik Tamás

– Édesapámról csak elmosódott emlékképeim vannak, hisz hadifogságban, egy tragikus balesetben lelte halálát, és ha minden igaz, akkor a Kaukázusban, egy Hadazsi nevű kis faluban temették el a bajtársai. Elég sanyarú körülmények között nőttem fel, de ahol lehetett, segítettem özvegy édesanyámnak, még a kis házunk építését is együtt fejeztük be – mesél gyermekkoráról dr. Erdélyi Lajos, aki később pápai gimnáziumi évei alatt sokáig hezitált, hogy az erdőmérnöki vagy az orvosi pályát válassza.

– Ha az előbbi mellett döntök, a végállomás talán akkor is Sopron lett volna, amiért hálás vagyok a sorsnak, hisz mindent elértem ebben a városban szakmai téren és a magánéletben is – zárta a főorvos. – Sopron az én nagy családom, hisz az elmúlt 52 év során több mint 8500 szülést vezettem le, és bizony ma már az is előfordul, hogy a felsíró kis csecsemőnek a nagymamája is nálam született… 

Legnépszerűbb cikkek