| 2022. december. 23. | 4 perc olvasás

Dr. Farkas Ciprián: a szankciók óriási károkat okoznak a városnak

Ahogyan az immár hagyomány, Sopronban a karácsony előtti időszak is mozgalmas, hiszen a hűségnapi ünnepség után közmeghallgatásra, valamint az év utolsó közgyűlésére is sor került. A részletekről dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere beszélt Mozaik című műsorunkban.

A város legnagyobb ünnepén, a soproni népszavazás évfordulóján adták át ezúttal is a városi kitüntetéseket és díjakat.

"Úgy gondoljuk, nem fér hozzá kétség, hogy elődöm, dr. Fodor Tamás polgármester rászolgált arra, hogy a város díszpolgárává avassuk. Polgármestersége idején lépett ugyanis először a fejlődés útjára a 21. századi Sopron. Ha pedig visszagondolunk, a kezdet korántsem volt egyszerű, elég csak Gyurcsány Ferenc kormányzására vagy éppen a 2008/09-es gazdasági világválságra gondolnunk. A kemény és alázatos munka azonban mindig jó receptnek bizonyul. Ezúton is még egyszer gratulálok a polgármester úrnak és minden díjazottnak, hiszen példát mutatnak a következő nemzedékek számára" - hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

Milyen tapasztalatok és vélemények, ha úgy tetszik, milyen visszacsatolások érkeztek a városvezetéshez az idei közmeghallgatáson?

Mi annak a politikai közösségnek vagyunk a tagjai, akik nemcsak a választások alkalmával, hanem rendre kikérik az emberek véleményét. Folyamatosan beszélgetünk a soproniakkal, emellett pedig van egy törvényi, intézményes keret is, a közmeghallgatás, amelyen bárki felteheti a kérdéseit, elmondhatja a meglátásait vagy éppen a javaslatait. Mindannyian tudjuk és a bőrünkön érezzük, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók révén kialakult energiaválság óriási károkat okoz egész Európának, s nekünk, magyaroknak és soproniaknak is. A bajt nem mi okoztuk, de nekünk kell azt megoldalunk. Ezért vezettünk be takarékossági intézkedéseket, hiszen a város működése, a családok megvédése a tét. Több visszajelzés érkezett például a helyi buszjáratok racionalizálása miatt. Mi ezeket az észrevételeket folyamatosan figyeltük és figyeljük, így több esetben korrekcióra is sor került, elég csak a Bánfalván közlekedő járatra gondolni. Nehéz helyzetben kell helytállnunk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a takarékossági intézkedések minél kevesebb kényelmetlenséggel járjanak.

fotó: Griechisch Tamás

Hogyan látja a háború és a szankciók kérdését? Mi várható a következő esztendőben, ha a város lehetőségeire gondolunk?

Az orosz-ukrán háború végét lehetetlen megjósolni. Mi, magyarok békét akarunk, a magyar kormány ebben a nehéz helyzetben is elkötelezett amellett, hogy a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat és az egyéb fiataloknak és időseknek járó kedvezményeket megőrizze a következő évben is. Mi is azért dolgozunk, hogy a soproni családokat megvédjük. Megőriztük a szociális támogatásainkat, amely mintegy 100 millió forintos programcsomagot jelent. A magyar kormány támogatásának köszönhetően a Lőver Uszoda a családok és a gyermekek rendelkezésére áll, emellett folytatódnak azok a fejlesztések, melyek célja, hogy tovább erősödjön a helyi gazdaság. Elég csak az új inkubátorházra és ipari parkra vagy éppen az M85-ös gyorsforgalmi út újabb szakaszának megépítésére gondolnunk. Az a célunk, hogy a város fejlődése töretlen maradjon.

Az idei esztendő utolsó közgyűlésén is fontos kérdések kerültek napirendre. Ezek közül talán a Soproni Vízmű Zrt. helyzete volt a legfontosabb.

Az országban rengeteg önkormányzat él azzal a lehetőséggel, hogy a vízműszolgáltatás irányítását, működtetését és annak minden költségét az állam vállalja magára. Ez legfőképpen az energiaválságnak és a szankcióknak köszönhető. Sopron esetében is több milliárdforintos extrakiadást jelentene a vízmű működtetése, ami nagy teher a költségvetés számára, valamint lehetetlenné tenné a szolgáltatás színvonalának további fejlesztését. A nemzeti kormány bizonyította az elmúlt 12 évben, hogy jó gazdája a nemzeti vagyonnak, hiszen sosem lépett a privatizáció útjára, mint a korábbi baloldali kormányok. Fontos tudni, hogy az önkormányzati vagyon nem független vagyon, ugyanúgy a nemzeti vagyon részét képezi. Ebből a szempontból csak egy formális változásról beszélhetünk, amely a város számára kedvezően hat majd a jövőben.

Véget ért az adventi várakozás időszaka. Kezdődik a karácsonyi ünnepkör, valamint hamarosan búcsúzunk az óesztendőtől is. Hogyan alakul a polgármester programja?

December 26-án püspöki szentmisének ad otthont a megújult Szent Mihály-templom, amelyen jómagam is részt veszek. Ahogyan azt minden évben megcselekszem, idén szilveszterkor is ajándékcsomagokat viszek az ügyeletben szolgáló soproni rendőröknek, mentősöknek, tűzoltóknak, valamint orvosoknak és ápolóknak, ezáltal is kifejezve hálánkat, hogy az ünnepek alatt is mindent megtesznek a soproni emberekért. A munka természetesen nálunk sem áll meg, hiszen rengeteg feladat vár ránk a következő évben is. Bízunk benne, hogy a karácsonyi elcsendesedés erőt ad mindannyiunk számára. Kívánom a soproni családoknak, hogy legyen áldott és nagyon boldog karácsonyuk!

fotó: Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek