| 2024. április. 13. | 2 perc olvasás

Dr. Farkas Ciprián: a térség turisztikai vonzerejét növelik az új Fertő-táj-vonatok!

Szombaton elstartoltak az első Fertő-táj-vonatjáratok a soproni vasútállomásról. A GYSEV Zrt. - az elsősorban turisztikai céllal indított járataival - arra törekszik, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel keressék fel minél többen az UNESCO-világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar vagy osztrák településeit, látnivalóit. A projektindító rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta, hogy az új szerelvények növelik a térség turisztikai vonzerejét, és hozzájárulnak a kerékpáros turizmus népszerűsítéséhez.

Szombaton elstartoltak az első Fertő-táj-vonatjáratok a soproni vasútállomásról. Az új szerelvények, turisztikai céllal, a hétvégente közlekednek a két település között: mind Sopronból, mind pedig Neusiedl am See-ből (Nezsider) két-két vonat indul naponta.

fotó: Griechish Tamás
Az elmúlt években az Önkormányzat a város infrastruktúrájának a fejlesztésére, valamint a közszolgáltatások színvonalának a javítására is kiemelt figyelmet fordított. Megépítettük az M85-ös gyorsforgalmi utat, felépült az új Lőver Uszoda, átadtuk a Rendészeti Integrált Központot és megvalósult a Várkerület fejlesztése. Az elmúlt 5 évben megvalósult beruházásokkal sikerült megőriznünk Sopron kulturális és természeti értékeit. Az új Fertő-táj-vonatok tovább növelik a térség turisztikai vonzerejét

- hangsúlyozta beszédében dr. Farkas Ciprián.

fotó: Griechish Tamás

Az első vonat 2024. április 13-án 9.08-kor indult el Sopron állomásról, a járatok augusztus 25-ig közlekednek szombaton és vasárnap. A vasúttársaság úgy állította össze a menetrendet, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosít a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak is.

fotó: Griechish Tamás

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vonatok indításával a vasúttársaság célja, hogy minél több turista vonattal, azaz maximálisan környezetbarát módon közlekedve keresse fel a 2001 óta UNESCO Világörökségi címmel rendelkező Fertő-tájat.

fotó: Griechish Tamás

Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke beszédében kiemelte, hogy a világörökség területéhez tíz magyar és húsz osztrák település tartozik, így az új járatoknak köszönhetően a kirándulók megismerhetik a Fertő-táj épített és természeti örökségeit.  

A vonatok kerékpárszállításra is alkalmasak, így további kiemelt cél, hogy még inkább fellendüljön a tó magyar és osztrák oldalán futó kerékpárutak forgalma. A Fertő-táj-vonatok esetében kényelmes, klimatizált, alacsonypadlós szerelvényen lehet utazni, aminek köszönhetően kerékpárral is könnyű a fel- és leszállás.
fotó: Griechish Tamás

A járatokat az ingyenes kerékpárszállítást is biztosító Fertő-táj felfedező jegy vásárlásával lehet igénybe venni, mely az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Sopron-Fertőszentmiklós-Pamhagen-Neusiedl am See viszonylaton közlekedő Fertő-táj vonatokon történő utazás.
  • Pamhagen-Neusiedl am See között tetszőleges fel- és leszállás, rugalmas közlekedés.
  • Díjmentes kerékpárszállítás Sopron-Neusiedl am See viszonylaton.
fotó: Griechish Tamás

A járatok szombati és vasárnapi napokon Sopronból 9.08-kor és 15.08-kor, míg Neusiedl am See-ből 11.33-kor és 17.33-kor indulnak. A Fertő-táj-vonatokhoz alkalmi, kedvezményes Fertő-táj csatlakozó jegyet kínál a vasúttársaság. Az utazási kedvezmény bármely belföldi induló állomásról a Fertő-táj-vonatokra történő átszállás esetén vehető igénybe, mellyel az utazás hazaútban díjmentes.

A Fertő-táj vonatokról további információk, részletes menetrend az alábbi linken érhető el: https://www2.gysev.hu/utazasi-ajanlatok/belfoldi-utazasok

fotó: Griechish Tamás

Legnépszerűbb cikkek