| 2023. március. 31. | 3 perc olvasás

Dr. Farkas Ciprián: elfogadhatatlan, ami a határoknál történik

Sopron polgármestere a Mozaik című műsorunkban hangsúlyozta, hogy határozottan kiállnak a soproni családok és munkavállalók érdekeiért az osztrák intézkedések ügyében. A polgármester emellett beszámolt a csütörtöki közgyűlés legfontosabb döntéseiről, a többi között arról, hogy a háború és az energiaválság ellenére is díjmentes marad a bölcsődei ellátás a kisgyermekes családoknak, köszönhetően a város és a kormány hozzájárulásának.

Hamarosan elkészül az új bölcsőde Sopronban. Ennek kapcsán dr. Farkas Ciprián úgy fogalmazott: a szomszédunkban dúló háború ellenére sem nőnek a bölcsődei ellátás térítési költségei a kormány és az önkormányzat hozzájárulásának köszönhetően.

„A háború gazdasági hatásai mindenhol érződnek. A város működési költségei jelentősen megnövekedtek, ez egy olyan probléma, amelyről nem mi tehetünk, de nekünk kell megoldást találni rá. Felülvizsgáltuk a térítési díjakat érintő rendszereinket, így a bölcsődéket, a gyermekjóléti intézeteket és a Soproni Szociális Intézményt tekintve is. Nagy eredménynek gondolom azt, hogy ezek a díjak nem változnak Sopronban, a növekvő működési költségek ellenére sem. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a kisgyermekes soproni családok a jövőben is ingyenesen vehetik igénybe a bölcsődei ellátást, hasonlóan az energiaválság előtti évekhez. A fejlődés nem áll meg, hiszen a Hillebrand utcában nyolcvannégy férőhelyes bölcsőde épül, amely szeptember elsejétől megkezdi működését”

– hangsúlyozta a polgármester.

A tavasz több lehetőséget enged a nyitásra a városban minden téren. „Hamarosan nyit a Múzeumnegyed a Fő téren, április 11-én visszatérnek az előadások a Soproni Petőfi Színházba, és április végén SopronFest is fellendülést hoz a város életébe, hiszen a leghűségesebb város nem maradhat fesztivál nélkül” -tette hozzá dr. Farkas Ciprián.

fotó: Griechisch Tamás

Turisztikai szempontból újabb attrakciót jelent az átadás előtt álló Múzeumnegyed, amely a Storno-, Tábornok- és Fabricius-ház összekapcsolásával jön létre.

"Közel a fejlesztés vége, 3,2 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg a beruházás, amelyben új múzeumtér jön létre. Megőrzi a három épület hangulatát, ugyanakkor korszerű terekkel várja a látogatókat. Régóta várt fejlesztés ez, a Modern Városok Programnak ez az az eleme, amely felteszi a koronát a belvárosban történt beruházásokra. A Szent Mihály-templom megújult, csakúgy mint a Lenck-villa, valamint a Várfalsétány. Ezek mellett tér- és utcaburkolatok újultak meg, és a Múzeumnegyed megvalósulásával kerül pont a fejlesztéssorozat végére” – emelte ki dr. Farkas Ciprián.

A közgyűlésen döntés született arról, hogy a dolgozói létszámot 10 fővel szükséges emelni, így a fejlesztés új munkahelyeket is létrehoz.

Sopron polgármestere az elmúlt időszakban Lázár János építési és közlekedési miniszterrel tárgyalt. „A Modern Városok Programmal kapcsolatban egyeztettem a miniszter úrral arról, hogy mi az, ami folyamatban van, mi az, amit még be kell fejeznünk. Minden felfüggesztett fejlesztés meg fog valósulni, erről mindig biztosítanak bennünket. Jelenleg tudomásul kell vennünk, fontosabb cél, hogy a magyar családoknak a rezsivédelemmel kapcsolatos intézkedéseit a kormány fenn tudja tartani.”

fotó: Griechisch Tamás

A somfalvi határnál magyar autókat rongáltak meg egy parkolóban. Sopron polgármestere felvette a kapcsolatot az osztrák település vezetésével.
„Kénytelenek vagyunk azzal egy ideje együtt élni, hogy a schattendorfi polgármester először minden praktikát bevetve korlátozta a határon való átkelésnek a rendjét, majd a forgalmi rend változás miatt lényegében meggátolja az átlépést a határon. Hasonló történet rajzolódott ki a szentmargitbányai határátkelőnél is, így az osztrák oldalon egy tendencia vette kezdetét.

A mi álláspontunk nagyon világos - a magyar külügyminisztériummal is napi kapcsolatban vagyunk és folyamatosan egyeztetünk - , hogy ez megengedhetetlen, barátságtalan és diszkriminatív lépés Ausztria részéről, hiszen mindenféle előzetes tájékoztatást nélkülözve tették meg ezeket a lépéseket, amelyek alapvetően hátrányos helyzetbe hozzák a magyar embereknek a mindennapi életét. A magyarok nagy számban dolgoznak Ausztriában, tudásuk, szorgalmuk, tehetségük odaát hasznosul. Ott is fizet adót. Mégis az osztrákok akadályozzák és korlátozzák őket a határátlépés során. Én úgy gondolom, hogy ez megengedhetetlen. Mi felelősséggel tartozunk a magyar emberekért, személy szerint én a soproni polgárokért, mindenkiért, azért is, aki Ausztriába jár dolgozni, és mindent el fogunk követni annak érdekében, a külügyminisztériummal egyetemben, hogy az osztrákokat jobb belátásra tudjuk téríteni”

– hangsúlyozta Sopron polgármestere.

 

Legnépszerűbb cikkek