| 2024. április. 22. | 1 perc olvasás

Dr. Farkas Ciprián: ICOMOS-kitüntésben részesült az új Múzeumnegyed

Április ​​​​​​​22-én, hétfőn tárlatvezetést tartottak a Vándorszobrok című kiállításon. A kalandos sorsú 17-19. századi kőemlékek, kőfaragványok történetét ez alkalommal a kiállítás rendezője, Nemes András mesélte el az érdeklődőknek.

A tárlatvezetésen dr. Farkas Ciprián polgármester is részt vett, aki a Múzeumnegyed új építészeti kitüntetését is bejelentette.

fotó: Griechisch Tamás
A Storno-ház, a Fabricius-ház és a Tábornok-ház összekapcsolásával egy olyan érték keletkezett Sopronban, amely már számos elismerést hozott a városnak. Gondoljunk csak a múlt héten átadott építészeti nívódíjra, de a múzeum csütörtökön ICOMOS-kitüntetésben is részesült. A Múzeumnegyedben méltó módon tudjuk elhelyezni és bemutatni a város kincseit, nemcsak a soproniak számára, hanem az ide érkező turistáknak is.

A Múzeumnegyedben található kiállítás az átépítés során néhány új elemmel egészült ki, de természetesen az elrendezésben és a sorrendben is történt változás.

fotó: Griechisch Tamás
A befogadó környezet lényegesen megújult, hiszen eddig egy udvar mélyén, külön lehetett megközelíteni ezt a kiállítást, most viszont a Múzeumnegyed központi részén helyezkedik el. Ahogy belép az aulába, a látogató először ezzel az újkori kőtárral szembesül

– tette hozzá a művészettörténész.

 

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai civil szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának az a célja, hogy minden lehetséges módon előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását, valamint méltó használatát. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi célkitűzésekkel összhangban folyamatosan azon fáradozik, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívja az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására megőrzésük és továbbörökítésük érdekében. Ezért minden évben ICOMOS-díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt műemlék-helyreállításokat.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek