| 2023. február. 8. | 3 perc olvasás

Dr. Farkas Ciprián: nemet mondunk az adóemelésekre és a hitelfelvételekre

Dr. Farkas Ciprián polgármester volt a vendége a Sopron TV, a Hét témája című műsorának. A városvezető az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta kihívásokról, az önkormányzat soproni családokat támogató döntéseiről, valamint a város infrastruktúráját javító fejlesztésekről is beszélt.

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök úrral és a kormány több tagjával is lehetőségem volt egyeztetni a várost érintő kihívásokról. A soproni polgárok továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

Az orosz-ukrán háború Európára is súlyos hatással van, hiszen az elhibázott brüsszeli szankciók jelentősen megnehezítik a települések és a polgárok helyzetét. A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a magyar embereket a szankciós politika, és az ezzel összefüggő energiaválság hatásaitól. Az energiaárak az egekbe szöktek, viszont a rezsicsökkentésnek köszönhetően a lakosság ebből nem sokat érzékel.

Az önkormányzat legfontosabb feladata, hogy ezekben a nehéz időkben is megvédje a soproni családokat, illetve a megnövekedett energiaköltségek ellenére is biztosítsa a költségvetés egyensúlyát és a város működőképességét. Hiszem, hogy a soproniakkal közösen sikeresen lábalunk ki ebből a válságból

– tette hozzá Sopron polgármestere.

A februári közgyűlésen a soproni képviselő-testület döntött az önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok (Gyermek és Ifjúsági Központ, Russ-villa) pályáztatás keretében történő hasznosításáról és a költségvetést érintő döntésekről is, melyet ugyancsak az energiaválság és a brüsszeli szankciók nyomán keletkező gazdasági nehézségek indokoltak. 

fotó: Módos Máté 

 A Russ-villa állagmegőrzése jelentős forrásokat von el az önkormányzattól, a GYIK Rendezvényház pedig az elmúlt években komoly anyagi veszteséggel működött. Az ingatlanok által felemésztett pénzt a soproni családok életminőségének javítására, illetve a lakosság komfortérzetének javítására szeretnénk fordítani. A baloldal egyszer már eladósította Sopront, nekünk viszont az a célunk, hogy a jövőben is adóemelés és hitelfelvétel nélkül is stabilan működjön a város.

A magyar kormány 2012-ben kifizette a város több mint 12 milliárd forintos adósságát, és az önkormányzatnak a baloldali politikusokkal ellentétben az a célja, hogy adóemelés és hitelfelvétel nélkül biztosítsa a város működőképességének megőrzését

- fűzte hozzá dr. Farkas Ciprián. 

A polgármester elmondta: a magyar kormány az idei esztendőben 15%-kal emelte a nyugdíjak mértékét, ami a soproni nyugdíjasoknak is komoly segítséget jelent.  

A napokban folyósítják a nyugdíjakat az időseknek, így a 15 ezer soproni nyugdíjas is dupla nyugdíjat fog kapni, 13. havi nyugdíj formájában. Ne felejtsük el, hogy a baloldali kormányok elvették a 13. havi nyugdíjat, a polgári kormány pedig visszaadta azt, és 2010 óta a nyugdíjak reálértéke 92%-kal emelkedett. A magyar kormány - mindezek mellett - a nehéz időkben is fenntartja a családtámogatásokat és a fiatalok szja-mentességét.

Dr. Farkas Ciprián a beszélgetés végén elmondta: 2015-ben Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor itt írta alá az első Modern Városok Program szerződését, ennek köszönhetően számos fejlesztés valósult meg és valósul meg a városban és környékén. A polgármester hozzátette: a nehéz körülmények ellenére is folytatódnak a Sopron infrastruktúráját és a lakosság életminőségét javító fejlesztések.

Folytatódik az M85-ös gyorsforgalmi autóút építése, a napokban pedig megtörténik a Bécsi-dombi alagút északi járatának áttörése. Szeptemberben vehetik birtokba a soproni gyermekek a 84 férőhelyes Hillebrand utcai bölcsődét, illetve hamarosan megkezdődnek a piac kivitelezési munkálatai is

- zárta a polgármester. 

 

Legnépszerűbb cikkek