| 2020. július. 11. | 1 perc olvasás

Dr. Firbás Oszkár erdőmérnök tanár emlékére emlékkő-asztalt avattak a Fehér Dániel forrás mellett

Dr. Firbás Oszkár, az egykori Soproni Erdészeti Technikum erdőmérnök tanárának emlékére andezit lávából készült emlékkő-asztalt avattak a Fehér Dániel forrás mellett szombaton.

Kertész József, Dr. Firbás Oszkár egykori tanítványa felidézte, hogy az 1965-ben végzett osztálytársak nevében szerettek volna megemlékezni egykori osztályfőnökükről. Az emlékkő azért került Görbehalomba a Fehér Dániel forrás mellé, mert tanítójukkal 1962-ben ők "foglalták" a forrást, és tanáruk a források kutatója is volt.

Dr. Firbás Oszkár 2017. október 31-én, életének 95. évében hunyt el. Tanítványai akkor határozták el, hogy emlékkövet állítanak számára azon a helyen, ahol sokat dolgoztak szeretett tanáruk segítségével.

Kertész József beszélt arról is, hogy Dr. Firbás Oszkár „rengeteget adott, nem csak szakmailag, fahasználatban, fakezelésben, erdőhasználatban, hanem vadgazdálkodásban is, de leginkább apánk helyett apánk volt itt Sopronban, mert mindannyian kollégisták voltunk”. „Nemzettudatot, magyarságtudatot, hazaszeretet és a szakmát tanította nekünk” – mondta. A kő a szeretett tanár „keménységét” szimbolizálja, Tahitótfaluban találták meg és egy visegrádi kőszobrász készítette a faragásokat.

Stöckert Tamás önkormányzati képviselő, a brennbergbányai részönkormányzat elnöke azt emelte ki köszöntőjében, hogy igyekeznek jó gazdái lenni az emlékkőnek, amelynek a Fehér Dániel forrásnál kiválóbb helyet nem találtak volna.

Az avatáson tanítványai mellett Dr. Firbás Oszkárt méltatta még családja részéről legidősebb fia, Firbás Miklós, Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti vezérigazgató helyettese, valamint Hoczek László József, a Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

Legnépszerűbb cikkek