| 2018. január. 2. | 6 perc olvasás

Dr. Fodor Tamás, SMJV. polgármesterének évértékelő beszéde

"A hit és elszántság vezessen mindannyiunkat a 2018-as esztendőben, hogy az előttünk álló korszakos városfejlesztéseket megvalósíthassuk Sopron és az itt élők javára." - mondta Dr. Fodor Tamás polgármester január elsejei évértékelő beszédében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, aki az elmúlt esztendő jelentős eseményei, beruházásai mellett az előttünk álló év korszakos helyi vonatkozású fejlesztéseire is kitért.

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar újévi koncertjének műsora előtt tartotta meg köszöntőjét illetve évértékelő beszédét Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, aki kitért azokra a fejlesztésekre és beruházásokra, amelyek az elmúlt esztendőben valósultak meg városunkban. Az előttünk álló és a folyamatban lévő beruházások ismertetése sem maradt el, amelyekre bátran mondhatjuk, hogy történelmi jelentőségű városfejlesztések a Leghűségesebb városban.


fotó: Leczovics Zsolt

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, 

Kedves Soproniak, Vendégeink!

Tegnap mindannyian elbúcsúztattuk az óesztendőt, ma pedig a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar jóvoltából az új év első napját zeneszóval köszöntjük. Előre is köszönjük a zenekarnak az újévi zenei élményt.

Mielőtt meghallgatnánk a koncertet engedjék meg nekem, hogy beszámoljak az elmúlt év legfontosabb városi eseményeiről, hogy hol tartunk ma 2018-ban, és mi valósult meg a korábban kitűzött célok megvalósulásában.

Ha rövid összegzéssel kell erre a kérdésre válaszolni, akkor azt kell mondanom, hogy jó úton haladunk. 

Mindannyian jól ismerjük, akik itt élünk, hogy a rendszerváltásig elzárt városként nem nagyon fejlődhettünk, az ebből következő főleg infrastrukturális elmaradottságunkat intenzíven ledolgozni csak a rendszerváltozás után 16 évvel kezdhettük meg, illetve nyílt lehetőségünk.

11 évvel ezelőtt erős többségi felhatalmazással, megkezdtük a város rendbetételét az élet szinte minden területén.  Világos volt számunkra, hogy csak átgondolt stratégiaijáig kidolgozott és összehangolt városfejlesztéssel lehet eredményt elérni.

Ma is ezen szigorú elvek mentén dolgoznunk.

A fejlesztésekhez szükséges plusz forrásokat 2007-ben az uniós pályázatok és saját források biztosították, majd 2010-től a polgári Kormány nagyon komoly önerő támogatással járult hozzá a projektek megvalósításhoz, illetve az önkormányzati adósságátvállalással megszabadította a várost a korábban felhalmozott adóságtól. 2015-ben Sopronban indult az országos jelentőségű Modern Városok Program (MVP), mely a megyei jogú városok fejlesztését hivatott biztosítani. A MVP Sopron számára korszakos fejlesztési lehetőséget nyitott öt fő programpontban.

1.       Az M85 autóút megépítése, 

2.     A belváros, útjai, homlokzatai, palotái és Szent Mihály templom megújítása;

3.     A Fertő part turisztikai fejlesztése, rehabilitációja;

4.     A Lőver infrastruktúrájánál fejlesztése és

5.     A város gazdasági infrastruktúrájának megerősítése.

A 2014-2020 között a fejlesztések kivitelezéshez a rendelkezésre álló összes pénzügyi forrás az M85-autóúttal együtt 250 milliárd Ft.


fotó: Leczovics Zsolt

A fenti fő célok megvalósítása mellett mindennapi feladatunk a város üzemeltetése-fenntartása, a szociális rendszerünk működtetése, a kultúra és sport támogatása szervezése.

Mindezen feladatok együttesét szigorú feszes költségvetési keretek között kell megvalósítani, hogy csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takaró elér.

Most, hogy az alapvető célok ismertek nézzük meg, hogy hova jutottunk 2017-ben a megvalósításban.

A mindenki által sokat emlegetett M85 autóút Csorna-Sopron szakasz kivitelezése állami finanszírozásban megkezdődött, több szakaszra bontva, több kivitelező céggel.

A belvárosban folyik a közmű és díszburkolat építés és 2018-ban már csak a Szent György, Hátsókapu utca és a Bünker köz maradt hátra. Ezek befejezése 2018 nyarán várható. 

A belvárosi homlokzatok, a Lenck, a Russ, villa és a szent Mihály templom a Sekrestyésházzal kivitelezési közbeszerzése folyik. A Zichy-Meskó palota tervezése még folyik, de ebben az évben megkezdődhet a kivitelezése.

Múzeumnegyed felújítási kivitelezése tavasszal megkezdődhet minden rendelkezésre áll. A Központi Bányászati Múzeum átvételét a város kezdeményezte.

Zöld város keretében megújul: a Kisvárkerület, a Széchenyi tér a Pap rét és új parkolóház épül az Árpád utcában. A Kisvárkerület közbeszerzése folyik. Széchenyi tér a Pap rét közbeszerzés előtt van. Az új parkolóház alatt folyik a régészeti feltárás.

A Fertő part tervezési munkái még folynak, a kivitelezés kezdete a 2018-as év második felében lesz. 

A Paneurópai Piknik Emlékhely látogató központjának tervezése folyamatban van, a beruházás kezdete az év közepére várható. 


A Lőver strand kivitelezése megkezdődött, a fedett uszoda közbeszerzése pedig folyamatban van.

Lőver kerékpárút kivitelezése tavasszal várható, a Jereván kerékpárút tavasszal befejeződik.

Az Alpin park tervezés alatt van.

Lőver-Balf gyógyhelyek környezetének fejlesztésé közbeszerzés eljárásban van.

Intézményeink energetikai fejlesztésében elkészültek: a Szarvkői bölcsödé, az István bíró utcai óvoda és a jereváni Kék óvoda. A többi óvoda, bölcsöde fejlesztése előkészítés alatt van.

Iskolák esetében előkészítés alatt van a Lackner, Deák, Gárdonyi, Petőfi, Német Nemzetiségi és a Kozmutza. A Soproni Szakképzési Centrum is saját beruházásban végez korszerűsítéseket, melyek elsősorban energetikai fejlesztéseket tartalmaznak.

Elkészült a Ferenczi J. utcai kollégium energetikai felújítása, amelyhez a város is hozzájárult.

Kulturális intézmények közül a Gyermek és Ifjúsági Központ, a GYIK is fejlesztések előtt áll. 

Egészségügyi intézmény keretében a Selmeci utcában háziorvosi ellátó központ létesül, kiváltva a Kiss János utcai régi rendelőt.

A Soproni Gyógyközpont Nővérszálló épülete energetikai korszerűsítéssel újult meg, valamint az intézmény részére alapítványi támogatással orvosi műszereket sikerült beszerezni.

Mentőállomásunk ismét idén is új korszerű esetkocsival bővült, a jobb ellátás érdekében.

Városi útfelújítással a 2017-ben eddig megvalósult 27 km út, 2 km járda, 3 körforgalom és 141 db parkoló. 18 évvégéig tovább folytatódik az útfelújítás.

Sport beruházásban folytatódik a Stadion tető lefedése nyugati oldalon, a Jereván lakótelepen pedig már elkészült műfüves futballpálya. Folyamatban van a Sportaréna előtti közterület újjá építése, ahol már jó ütemben halad a kivitelezés. 


fotó: Leczovics Zsolt

A kiemelkedő évfordulóinkat is meg kell említeni:

A reformáció 500 éves jubileumi évfordulója,
300 éves a soproni meteorológia mérés,
170 éves Sopron-W.Neustadt vasútvonal,
A Soproni Múzeum 150 éves
120 éves a Soproni Képzőművészeti Társaság
60 éves a Sopron város Fúvós Zenekara
40 éves a Lackner Iskola
30 éves Kempten-Sopron testvérvárosi kapcsolat,
Soproni Egyetem (1735) régi-új névadása

Nemzetközi kapcsolataink az elmúlt esztendőben is erősődtek, ennek keretében hozzánk látogatott Kempten város delegációja a 30. évforduló alkalmából. Yichang kínai partnerváros viszonozta látogatásunkat, de járt nálunk India, Kazah és Izrael Köztársaság követe is.

Kiemelkedő Kulturális és sporteseményeink az elmúlt esztendőben a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei, a színházi, zenei rendezvényeink, női kosarazóink Magyar Kupa győzelme, valamint Babos Timea soproni teniszezőnk világsikere is. 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

Innen, erről a helyről kell megköszönnöm a város polgárainak, minden soproninak, hogy állhatatos, szorgalmas munkájukkal helytálltak, és támogatták városunkat 2017-ban.

Kiemelten köszönöm támogató munkájukat városunkért: Dr. Szájer József az Európai Néppárt alelnökének, Dr. Molnár Ágnes, és Firtl Mátyás országgyűlési képviselőknek és a Város Képviselőtestületének.

Hiszem, hogy a soproniak, akarnak tenni családjukért, városukért és hazájukért, ahogy én is, a város vezetői az Önkormányzattal!

Ez a hit és elszántság vezessen mindannyiunkat a 2018-as esztendőben, hogy az előttünk álló korszakos városfejlesztéseket megvalósíthassuk Sopron és az itt élők javára.

Van mit féltenünk és van még mit befejeznünk!

E gondolatok jegyében kívánok a magam és a város nevében:

Minden soproni Polgárnak eredményes, boldog új esztendőt!

Legnépszerűbb cikkek