| 2024. április. 14. | 2 perc olvasás

Dr. Friedrich András karnagy búcsúhangversenyének adott otthont a Liszt-központ

Nagyszabású koncertet adott a Liszt-központban a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az eseményen a zenekart közel 50 évig vezető dr. Friedrich András jelképesen átadta a karmesteri pálcát fiának, Friedrich Gergelynek. A rendezvényen dr. Farkas Ciprián több évtizedes kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként polgármesteri elismerő oklevelet és Sopron fából faragott címerét adta át dr. Friedrich Andrásnak.

Komolyzenei feldolgozások és különböző népek zenéi is felcsendültek a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar tavaszköszöntő hangversenyén. Az eseményen a résztvevők elbúcsúztatták dr. Friedrich Andrást, aki 49 évig volt a zenekar karnagya.

fotó: Rombai Péter 

A rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében kiemelte: a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar már hosszú évtizedek óta gazdagítja a város kulturális életét.   

fotó: Rombai Péter 
Sopron gazdag kulturális értékekkel és hagyományokkal rendelkezik. Városunk zenei életét két fúvószenekar is gazdagítja. A közönség nevében szeretném kifejezni elismerésemet és nagyrabecsülésemet dr. Friedrich Andrásnak, aki évtizedekig vezette a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekart. A zenekar új karnagya, Friedrich Gergely egy kiválóan képzett zenész és muzsikus, így a lehető legjobb helyre került a karmesteri pálca

– mondta el kérdésünkre dr. Farkas Ciprián.

Az eseményen dr. Farkas Ciprián több évtizedes kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként polgármesteri elismerő oklevelet és Sopron fából faragott címerét adta át dr. Friedrich Andrásnak.  

fotó: Rombai Péter 

Dr. Friedrich András Sopron kulturális és zenei életének meghatározó alakja. 2021-ben a városért, nemzetközi hírnevének növeléséért, fejlődéséért végzett tevékenysége elismeréseként Civitas Fidelissima díjban részesült.

fotó: Rombai Péter 
Rengeteg meghatározó emlék fűz a zenekarhoz. Az elmúlt évtizedekben számos hazai és külföldi fellépésünk volt így, többek között Moszkvában, Svédországban és Ausztriában is színpadra léptünk. Az egyik legnagyobb szakmai sikerünknek a schladmingi Mid EUROPE fesztiválon elért ötödik helyezést tartom

– mondta el érdeklődésünkre dr. Friedrich András.

fotó: Rombai Péter 
 45 éve vagyok a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar tagja. Édesapám 1975-től volt a zenekar karmestere, mind a mai napig. Büszkék vagyunk rá, hogy a 15-20 főből álló úttörőzenekar mára már egy ütőképes fúvósegyüttesé alakult. Számos hazai sikert és külföldi fellépést tudhatunk magunk mögött

– mondta el kérdésünkre Friedrich Gergely karnagy.

A Juventus Koncert Fúvószenekar június 23-án a Soproni Ünnepi Hetek keretében a Fő téren és az Erzsébet-kertben idén is megrendezi a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozót. Ezt követően augusztus elején testvérvárosunkban, Kemptenben lépnek fel.  

fotó: Rombai Péter 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek