| 2017. március. 11. | 2 perc olvasás

Drog: rámehet az élete!

A kábítószerekkel való első „találkozás” általában kamaszkorra tehető. A szülőknek fontos a mielőbbi felismerés, hiszen így lehet hatékonyan segíteni a bajba jutott fiatalnak – a gyerekekkel sokat kell beszélgetni a témáról.

– Fontos tisztázni, hogy a kábítószereket tekintve Sopron nem fertőzöttebb, mint a hasonló nagyságú városok, de a drogok sajnos országosan jelen vannak – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Magyarországon szigorú a törvény: a csekély mértékű, saját fogyasztásra történő birtoklást is bünteti.  A tapasztalatok szerint a kipróbálók jellemzően fiatalkorúak vagy fiatal felnőttek. Előbbieket a kamaszkori kíváncsiság és a szülők általi értékrend megtagadása motiválja. Megesik, hogy nyomás alatt próbálja ki a fiatal: nem akarja, hogy társai kicikizzék, ugyanakkor menőnek is gondolhatja a kábítószerezést. A bűnmegelőzési tanórákon azt szoktam javasolni, hogy ne az legyen a fő visszatartó erő, hogy bűncselekményt követ el a fiatal, hanem az, hogy az egészségét veszélyezteti. A kockázat nagy, hiszen az, hogy hogyan hat a kábítószer a szervezetére, azt mindaddig nem tudja, míg ki nem próbálja. A dizájnerdrogok súlyos, maradandó károsodást is okozhatnak.

illusztráció
illusztráció
kép: internet

Babelláné Lukács Katalin szerint csak az a gyerek nem kerül olyan helyzetbe, hogy kipróbálhassa a kábítószerezést, aki nem akar. Az internetes piacon a drog gyártói sajnos egy lépéssel előbbre járnak, és a már betiltott – azaz drognak nyilvánított – vegyületek helyett villámgyorsan újakat kreálnak, ismeretlen hatóanyag-tartalommal.

A rászokás jellemző időszaka a 16–25 év közötti életkor. A bulikorszak is ugyanerre az időszakra tehető: többnyire ugyanis úgy találkozik valaki először a droggal, hogy buliban megkínálják.

– Ha valaki arra gyanakszik, hogy a gyereke elkezdett drogot fogyasztani, mert megváltozik a magatartása, elhanyagolja a küllemét, illetve az iskolát vagy a munkáját, fontos a mielőbbi segítség – folytatta a szakember. – Bizonyosság esetén minket is fel lehet keresni a +36/20/295–6649-es telefonszámon jogkövetkezmény nélkül, azaz nem lesz belőle feljelentés.

A Soproni Rendőrkapitányságon fogadóóra minden hónap utolsó szerdáján 14–15 óráig van. A szakemberek tanácsot tudnak adni, hogy kihez érdemes leszoktatási segítségért fordulni. – Be kell látni, hogy a gyereknek rá fog menni az élete és az egészsége – zárta a főelőadó. – A megszokott társadalmi kapcsolatrendszere lenullázódik, bűncselekményeket követ el, mert folyamatosan pénzre lesz szüksége. Ezzel párhuzamosan testileg és szellemileg is le fog épülni. Sajnos ezeknek a gyerekeknek az öngyilkossági hajlama lényegesen magasabb, mint a nem drogozóknak.

 

A Soproni Téma következő számában a „legális” drogokkal foglalkozunk.

Címkék: drog

Legnépszerűbb cikkek