| 2024. május. 16. | 2 perc olvasás

E-roller-rendszer egy év távlatában Sopronban

Több mint 285.000 utazott kilométer – a statisztika alapján egy év távlatában is elmondható, hogy nagy népszerűségnek örvend a bérelhető e-roller-rendszer Sopronban. A GYSEV Zrt. mint logisztikai szolgáltató az e-roller-rendszerben ezzel is erősíti a környezettudatos magatartást, mely a számok alapján sikeres és hasznos kezdeményezésnek minősíthető.

Már több mint egy éve, 2023. április 20-án adták át Sopronban a lakosság és az utazóközönség részére a bérelhető e-rollereket a vasútállomás előtt. A GYSEV-logós matricával is ellátott közlekedési eszközök felmerülő logisztikai és karbantartási feladatait azóta is a GYSEV Zrt. végzi. A vállalat munkatársai Volkswagen e-Golf járművel az elmúlt egy évben több mint 18 ezer akkumulátorcserét hajtottak végre.

A rollerek népszerűségét számok is alátámasztják. Az első évben több mint 285.000 km-t tettek meg az eszközökkel. Az átlagos utazási idő 8 perc, amit főként hétvégén, pénteken és szombaton töltenek a használók a rollereken.

Egy napot tekintve a rollerek forgalma a 12 órától 20 óráig terjedő időintervallumban a legnagyobb. A csúcs 16 órakor van, ami azonosítható a munkaidő, illetve néhol az iskola végeztével. A kimutatásokból jól látszódik, hogy a népszerűsége ezeknek a járműveknek a téli, hidegebb időszakban visszaesett, de a legalacsonyabb számú megtett út is 2024 januárjában több mint 5300 volt.

Az elmúlt egy évet felölelő statisztika alapján a felhasználás közel 60%-a a belvárosban és az egyetem környékén történik. A legtöbbet látogatott, tipikus útvonal e-rollerrel az első év tapasztalatai alapján egyértelműen még mindig a Várkerület, de a Lőverek is a kedvelt útirányok közé tartozik.

Az e-rollerek népszerűségét tovább növelte a GYSEV Zrt. és LIME közötti kiváló együttműködés egy újabb mérföldköve, az E-mobilitás jegy bevezetése. Ez a konstrukció 2x10 perces LIME-használatot jelent mindössze 700 forintért mindazon utasok részére, akik rendelkeznek érvényes vasúti menetjeggyel vagy bérlettel. Ez egy rendkívül előnyös lehetőség az utazóközönség számára.

Az indulási állapotban rögzített 90 parkolóponthoz képest jelenleg 110 pont található a városban. Az idei évben még várható bővítés, elsősorban a Virágvölgyben van rá igény a felmérések/bejelentések alapján. A parkolópontokat az idei évtől nemcsak táblákkal, hanem felfestéssel is kívánja jelezni a szolgáltató. Teszt jelleggel három forgalmas ponton – a vasútállomás előtt, a Kossuth Lajos u. és a Baross út sarkán, a Soproni Szakképzési Centrum előtt - már elkészült a felfestés, ami a felhasználók részére is segítség a rendezett és kulturált elhelyezés érdekében.

Legnépszerűbb cikkek