| 2016. április. 14. | 1 perc olvasás

Égessünk szabályosan!

Március 5-én új tűzvédelmi szabályzat lépett életbe, amely a szabadtéri növényi hulladék égetésének feltételeit is meghatározza. Ha az előírásoknak megfelelően szeretnénk eljárni, fontos figyelembe vennünk, hogy bel- vagy külterületen gyújtunk-e tüzet.

– A belterületen végzett növényi hulladékégetést városunk önkormányzata rendeletben szabályozza – tudtuk meg Gyenge Koppány közbiztonsági referenstől. – A kerti hulladék elégetése március 1. és április 30. között, továbbá október 1. és november 30. között engedélyezett. Ebben az időszakban is csak szélcsendben szabad tüzet gyújtani, így érdemes előtte az időjárási előrejelzésekről tájékozódni.

A kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot, és csak jól kialakított tűzrakóhelyen vagy telken szabad elégetni, ahol anyagi kárt nem okozhat. Az égetés során rendelkezni kell a tűz oltásához szükséges eszközökkel, felszerelésekkel (tűzoltó készülék, a tűz közelébe készített öntözővíz, vödörben bekészített víz vagy homok és lapát). A tűzgyújtást minden esetben telefonon be kell jelenteni a Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság ügyeletén a 0699/510–672 vagy a 0699/510–617 telefonszámon.

Külterületi növényi hulladékégetésnek minősül minden külterületi növényi hulladék vagy lábon álló növény égetése. Ide sorolható a közigazgatásilag Sopron városhoz tartozó, de nem belterületi szabad téren történő égetés is. Nem ide tartozik viszont az erdők vágásterén a hulladékégetés, illetve a külterületi magántulajdonban lévő ingatlanokon, valamint kijelölt tűzrakó helyeken történő tűzrakás, szalonnasütés, grillezés sem. A kültéri égetés feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg.

– A külterületen végzett égetést az eljárás előtt 10 nappal írásban be kell jelenteni a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltségen – folytatja a közbiztonsági referens. – A bejelentési kérelem letölthető az önkormányzat honlapjáról, és 3.000 forintos illetékbélyeggel ellátva kell benyújtani. A katasztrófavédelmi hatóság 5 munkanapon belül határozatban megküldi a bejelentőnek, hogy engedélyezi-e vagy megtiltja az égetést.

Legnépszerűbb cikkek