| 2018. április. 6. | 3 perc olvasás

Egész életre szóló lecke – Ne adjon esélyt a kullancsoknak!

Csipesz, olaj, vagy tejföl? Sokan téves praktikákat osztanak a kullancsok eltávolításával kapcsolatban. Tévhitek ápolása helyett azonban érdemes a szakértők véleménye alapján felkészülni arra, hogy miképpen tudunk védekezni az élősdikkel szemben, ugyanis az enyhe telek kedveznek nekik, így szinte egész évben megfigyelhetők a természetben. Ennek tükrében nem árt tisztában lenni azzal, hogy miképpen tudunk védekezni az élősködőkkel szemben!

 Mielőtt túrabakancsot ragadnánk…

- A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltások emberre teljesen ártalmatlanok, nem tartalmaznak élő kórokozót – hangsúlyozta Dr. Visi Noémi infektológus főorvos. - Mindenkinek ajánlom, ugyanis nagyon hatékony, a három oltásból álló sorozat második injekciója után már 90 százalék felett van a védettség – fűzte hozzá.

Dr. Visi Noémi infektológus főorvos ajánlja a védőoltást
Dr. Visi Noémi infektológus főorvos ajánlja a védőoltást

Az élősködők elleni védekezés legkézenfekvőbb módja azonban a megfelelő ruházat. A kirándulásra világos színű, zárt ruhát vegyünk fel – a teljes karunkat takaró felsőt, hosszú nadrágot, amelyet tűrjünk bele a zokninkba. Rovarirtó szereket is tehetünk a túrabatyunkba, azonban ezeknek a hatása erősen időleges, és sok szakember szerint kétes.

Ha túrázásra adjuk a fejünket, világos, zárt ruhát öltsünk magunkra!
Ha túrázásra adjuk a fejünket, világos, zárt ruhát öltsünk magunkra!

 Már az otthonunkban is leselkednek ránk…

Kullancsokkal leggyakrabban magas fűvel, bokrokkal tűzdelt vidéken „találkozhatunk”. Azonban nem árt résen lenni, ugyanis a paraziták szinte mindenhol előfordulhatnak. - A kullancs bármelyik zöldterületen meglephet minket, legyen az erdő, vagy akár játszótér – tudtuk meg az infektológus főorvostól. - Sőt, az élősködők akár az otthonunkban is megtámadhatnak minket, mivel a háziállataink behozhatják azokat a szabadból – világított rá az aggasztó tendenciára.

A szabadban való játszadozás után vizsgáljuk a kedvenceinket, ugyanis könnyen behozhatják a kullancsokat otthonunkba
A szabadban való játszadozás után vizsgáljuk a kedvenceinket, ugyanis könnyen behozhatják a kullancsokat otthonunkba

 Felejtsük el a tejfölt és a csipeszt!

Ha hazaérünk a zöldterületeken átívelő kiruccanásból, az első dolgunk az legyen, hogy alaposan vizsgáljuk át magunkat – ebben a legtöbben egyetértenek. Azonban, ha egy kullancs ott éktelenkedik az ember bőrén, akkor a folytatással kapcsolatban már erősen megoszlik a közvélemény - és valamennyien megesküdnek a saját módszerükre. Azonban, a szakértő szerint nem árt óvatosnak lenni, ugyanis az ügyetlenkedésnek súlyos következményei lehetnek. - Ha kullancsot találunk magunkon, mindenképpen rövid időn belül távolítsuk el, mégpedig úgy, hogy a folyamat közben ne fojtogassuk a parazitát – hangsúlyozta Dr. Visi Noémi. - A probléma megoldására ne szemöldökcsipeszt használjunk, és olajjal, tejföllel se kenegessük az állatot – fűzte hozzá. Az infektológus főorvostól megtudtuk, hogy erre a célra léteznek speciális eszközök – de ha híján vagyunk ezeknek a különleges szerkezeteknek, viszont a körmünk hegyes, utóbbival használatával is elbúcsúzhatunk a vérszívótól!

Az élősködők eltávolítása során járjunk el nagyon óvatosan!
Az élősködők eltávolítása során járjunk el nagyon óvatosan!

Mit tegyünk, ha egy kullancscsípés után úgy érezzük, baj van?

- A kullancsok által terjesztett vírust mindent utánzó betegségnek szokták hívni, mivel a betegek általában nem egyértelmű tünetekkel fordulnak orvoshoz – világított rá az érdekességre az infektológus főorvos. - Vagyis, ha valakinek rejtélyes tünetei vannak, forduljon orvoshoz, ahol célszerű előfordulási alapként a kullancsbetegségre gondolni – mondta még.

+1 - Amire a legkevesebben gondolnának:

Dr. Visi Noémitől megtudtuk, hogy egy valamire még érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk a kullancsok táplálékforrásává válni: nagyon figyeljünk oda, hogy honnan vásárolunk házikedvencet, ugyanis a külföldről, messze tájakról behozott állatok szőrén, bőrén lehetnek olyan kullancsok, amelyek Magyarországon nem őshonosak, és egészen más típusú betegségeket terjesztenek.

Címkék: kullancs

Legnépszerűbb cikkek