| 2022. augusztus. 12. | 2 perc olvasás

Egészségnap a Balfi úti Idősek Otthonában

A Balfi úti Idősek Otthonában hagyományőrző egészségnapot tartott a Soproni Szociális Intézmény, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztek az érdeklődők körében.

Sokat hallunk manapság az egészséges életmód fontosságáról, azonban sokan ilyenkor csak a táplálkozásra gondolnak. Gyimesi Barbara védőnő ennél sokkal tovább ment előadásában, ahol azt is kifejtette, hogy például milyen fontos az alvás az egészség megőrzése céljából.

fotó: Soproni Szociális Intézmény 

ÉTKEZÉS

Az első és legfontosabb a rendszeres étkezés és az étkezési idők betartása, ugyanis a gyomrunknak is pihennie kell.

Tudták, hogy hányszor kell megrágni egy-egy falat ételt?

Akár 30-szor is érdemes megrágni minden falatot, ugyanis az emésztés már a szájba elkezdődik. Az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során, ugyanis a finomra aprított ételeket a nyál elkezdi elemeire bontani.

De mit is kell ennünk?

Sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg a legtöbb esetben nyersen, ugyanis az elmúlt években kevés nyers dolgot fogyaszt egy átlagember. Az étkezésben a lényeg a változatosság, és az, hogy semmilyen alapanyagot ne vigyünk túlzásba.

fotó: Soproni Szociális Intézmény 

Az állandó nassolás probléma. Sokszor és sokan vagyunk hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy csokoládét, csipszet, cukros üdítőket fogyasztunk rendszeresen. Amennyire lehet, ezeket kerülni kell.

A folyadékpótlás is hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez: napi 2 liter víz elfogyasztása az ajánlott.

 

AMIT A MINDENNAPOKBAN TEHETÜNK

A megfelelő tisztálkodás és fogmosás is az egészségünket védi, ugyanis a bőrünk az első számú védelmi rendszerünk, a fogainknak pedig az étkezésekben van hatalmas szerepe.

fotó: Soproni Szociális Intézmény 

A mozgást sem szabad kifelejteni a sorból, ugyanis már egy kisebb sétával is sokat tehetünk az egészségünkért. A sport időskorban nehezebben megvalósítható, így Gyimesi Barbara a séta és a gyógytorna fontosságát emelte ki előadásában.  Kiemelkedő fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is az egészség szempontjából. A védőnő hozzátette, fontos lenne a káros szenvedélyek mellőzése, vagyis kerülendő például alkoholfogyasztás, dohányzás és kábítószerfogyasztás. Nem utolsó sorban: a szellemi egészséget a pozitív gondolkozással lehet megőrizni a legkönnyebben.

fotó: Soproni Szociális Intézmény 

A védőnők az előadás után az időseknek vércukorszintet, vérnyomást, testzsír százalékot, illetve véroxigénszintet is mértek.

fotó: Soproni Szociális Intézmény 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek