| 2020. április. 1. | 1 perc olvasás

Egészségügyi maszkokat varrnak a Soproni Szakképzési Centrumban

Eddig nyolcszáz darab egészségügyi maszkot varrtak a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának szakoktatói és a női szabó képzést folytató tanulói az elmúlt hetekben.

Kocsisné Boros Otília szakoktató vezetésével folyamatosan készülnek az egészségügyi maszkok. Első körben kétszáz darab maszkot adtak át a soproni Szeretet Házának, majd a mai napon további négyszáz darabot a Soproni Szociális Intézmény részére. A maszkokat Péli Nikoletta, a helyi Népjóléti Bizottság elnöke vette át, és továbbítja az idősek, illetve az önkéntes munkában részt vevők számára. További kétszáz maszkot pedig a szakképzési centrum tagintézményeiben folyamatos szolgálatot végző munkatársaknak osztottak ki.

Az egészségügyi maszkok száz százalékos pamut anyagból, három rétegben, pamutkötővel ellátva készültek, így fertőtlenítő mosásuk lehetséges. A szabás folyamatát, és a mintadarabok elkészítését a Handler iskola két szakmai tanára, Kocsisné Boros Otília és Bellák Györgyné végezték az iskola tanműhelyében rendelkezésre álló anyagokból. Ezt követően a mintadarabokat és anyagokat eljuttatták a felnőttoktatásban részt vevő tanulók otthonaiba, akik saját eszközeikkel megvarrták a maszkokat. A varrásban a két szakoktató mellett tíz tanuló vesz részt. Az otthoni munkavégzést segítve, az iskola szakoktatói elkészítették a maszk-varrás digitális tananyagát, melyet a Google Classroom segítségével ismertettek a nappali és felnőttoktatásban tanulókkal. A gyakorlati oktatás tehát digitális formában zajlik tovább a szakképzési centrum tagintézményeiben, így a női szabó képzésben is.

Kocsisné Boros Otília elmondta: mostanra nehézkessé vált az alapanyag-beszerzés az egész országban. A Soproni SZC-nek a napokban sikerült újabb ezerhatszáz maszk elkészítéséhez szükséges anyagot megrendelnie, ám a készletek végesek, ezért szívesen fogadunk alapanyag-felajánlásokat (pamutvászon, pamutkötő, pertli) cégektől vagy akár a lakosság részéről is, hogy a munka zökkenőmentesen folytatódhasson.

Az alapanyag-felajánlásokat a Soproni Szakképzési Centrum központi telefonszámán, a 06-99-311-916-os számon lehet megtenni, munkanapokon 8 és 13 óra között.

Borítóképen: Kocsisné Boros Otília szakoktató

Legnépszerűbb cikkek